Hlavní obsah

Co pluje do Ruska, je cíl. Kyjev vrací Moskvě opatření proti lodím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina bude považovat všechny lodě v Černém moři, které míří do ruských přístavů nebo přístavů na okupovaných územích, za potenciální dopravce vojenského materiálu. Ve čtvrtek to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na obdobný krok Ruska, který Moskva ohlásila už ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Novorossijsk

Článek

Rusko podle Kyjeva brutálně porušilo všeobecné právo celého světa na svobodnou plavbu, záměrně podkopává potravinovou bezpečnost a odsuzuje miliony lidí k hladovění.

„Otevřeným vyhrožováním civilním lodím přepravujícím potraviny z ukrajinských přístavů, prováděním raketových úderů a útoků bezpilotními letouny na civilní infrastrukturu v mírumilovných městech proměnil Kreml Černé moře v nebezpečnou zónu,“ uvádí se v prohlášení, z nějž citovala tisková agentura Ukrinform.

60 tisíc tun obilí, které zničil ruský útok, mělo jít do Číny

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského ministerstva se tím ale Černé moře stává nebezpečným především pro ruské lodě. „Odpovědnost za všechna rizika leží zcela na ruském vedení,“ uvádí se dále v prohlášení s tím, že Ukrajina začne opatření uplatňovat od pátku.

Kyjev současně zdůraznil, že má potřebné prostředky k tomu, aby odrazil případnou ruskou agresi na moři. Dokazuje to podle něj osud ruského křižníku Moskva, který ukrajinské síly potopily loni v dubnu dvěma protilodními střelami. Křižník Moskva byl vlajkovou lodí černomořské flotily ruského námořnictva.

Moskva hrozí lodím v Černém moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám