Hlavní obsah

Rusové vlastnící nemovitosti ve Finsku už by nemuseli dostávat vízum

Vlastnictví nemovitostí ve Finsku by již nemělo být základem pro vydávání víz občanům Ruské federace. Ve čtvrtek to uvedl finský prezident Sauli Niinistö, jehož země hledá způsoby, jak může ulevit extrémnímu tlaku na hranicích s Ruskem, přes které se turisté snaží dostat do Evropské unie. Pobaltské státy a Polsko od 19. září spustí zákaz vstupu pro ruské občany se schengenským vízem, nehledě na to, jaký členský stát EU jim ho vydal.

Foto: Profimedia.cz

Finský prezident Sauli Niinistö

Článek

„Stojí za zmínku, že na udělení víza do země nemá nikdo subjektivní právo, ale vydavatel víza má vždy diskreční pravomoc,“ cituje Niinista on-line server Verkkuuitiset.

Diskreční pravomocí se rozumí oprávnění správních orgánů určitou věc samostatně posoudit a rozhodnout o ní.

Podle prezidenta je třeba vypracovat vízovou politiku, která zohlední rodinné vazby a případně i studenty a pracující. Uvedl však, že například vlastnictví nemovitosti nebo bytu by už nemělo být považováno za důvod pro udělení víza.

Polsko se připojuje k Pobaltí. Zakáže vstup ruským turistům

Válka na Ukrajině

„Až dosud jsme viděli vlastnictví nemovitosti nebo bytu ve Finsku jako okolnost, která napomáhá k získání víza. Nemyslím si, že to je nutné, ale možná by nyní mělo být jasně řečeno, že nemovitosti získané ve Finsku po příslušném oznámení nepředstavují žádný zvláštní nárok pro získání víza,“ zdůraznil Niinistö.

Některé státy jednají samy

Vzhledem k neschopnosti Evropské unie domluvit se na plošném zastavení vydávání schengenských víz pro ruské občany se rozhodly státy hraničící s Ruskou federací (a Běloruskem) na vlastním regionálním řešení.

Rusové totiž jinak než přes pozemní hranici do EU nemohou, letecké spojení je pozastaveno. Tlak na finsko-ruských hranicích byl dle finských politiků neúnosný.

A dost. Pobaltské státy zavírají Rusům společné hranice

Válka na Ukrajině

Pobaltské státy a Polsko zavedou od 19. září zákaz vstupu pro ruské občany se schengenským vízem, kteří by se z území Ruska či Běloruska chtěli do Evropské unie vydat za turistikou.

Výjimky pro žadatele o víza z humanitárních a rodinných důvodů zůstanou v platnosti. Podle tamních vládních představitelů je morálně neobhajitelné, aby si občané agresorského státu užívali v Evropě radovánek a luxusu.

Finsko tak od pondělí zůstane jedinou zemí EU, která má pozemní hranici, přes kterou budou Rusové dále moci přecházet.

Česká republika Rusům takzvaná „turistická“ víza nevydává už od zahájení války na Ukrajině.

Dál vyřizuje žádosti z humanitárních důvodů, kterých byly vydány řádově stovky. Pokud však do Česka přicestuje Rus se schengenským vízem uděleným jiným členským státem EU, zdejší orgány takový dokument respektují.

Reklama

Související témata:
Sauli Niinistö

Výběr článků

Načítám