Hlavní obsah

Zelenskyj se ostře obul do NATO: Ukrajinci budou umírat kvůli vaší slabosti

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře zkritizoval Severoatlantickou alianci za to, že odmítá zavést bezletovou zónu nad jeho zemí. Lídry zemí NATO obvinil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dovolili pokračovat v bombardování měst a že „lidé, kteří ode dneška zemřou, zemřou také kvůli vám“, prohlásil v televizním projevu k Ukrajincům.

Foto: Staff, Reuters

Prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu k Ukrajincům

Článek

„Vedení Aliance dnes (v pátek pozn. redakce) dalo zelenou dalšímu bombardování ukrajinských měst a vesnic tím, že odmítlo vytvořit bezletovou zónu,“ prohlásil a pokračoval: „Všichni lidé, kteří ode dneška zemřou, zemřou také kvůli vám, kvůli vaší slabosti, kvůli vaší nejednotě.“

„Jediné, co Aliance dokázala udělat, bylo dostat přes svůj zásobovací systém 50 tun nafty pro Ukrajinu. Snad abychom mohli spálit Budapešťské memorandum,“ řekl Zelenskyj s odkazem mezinárodní smlouvu z roku 1994, ve které Rusko, USA a Británie slíbily Ukrajině bezpečnost výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní z dob SSSR. „Chtěli jsme takové NATO? Vy jste takovou Alianci vybudovali?“ ptal se ukrajinský prezident.

„Padneme-li my, padne celá Evropa.“ Václavské náměstí vyslechlo projev Zelenského

Válka na Ukrajině

„Nekupujte nám litry paliva za litry naší krve, prolité za naši společnou Evropu, za naši společnou svobodu, za naši společnou budoucnost,“ zdůraznila hlava státu.

Stoltenberg: Konflikt se nesmí rozšířit za hranice Ukrajiny

Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg po pátečním zasedání prohlásil, že NATO bude Ukrajinu dále podporovat, nevyhlásí však nad ní bezletovou zónu. Letouny NATO by střílely na ruské stíhačky a vedlo by to k rozšíření konfliktu za její hranice.

Expert: Těžko Putin dosadí své loutky, když se Ukrajina nevzdala první týden

Evropa

Ukrajinci budou podle ukrajinského prezidenta pokračovat v odporu a už teď zničili plány Ruska na bleskovou invazi, „když vydrželi devět dní temnoty a zla“. „Jsme bojovníci světla. Dějiny Evropy si to budou navždy pamatovat,“ dodal Zelenskyj.

Anketa

Mělo by podle vás NATO vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou, i kdyby to znamenalo přímý střet s ruskými letouny?
Ano
32 %
Ne
68 %
Celkem hlasovalo 26218 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám