Hlavní obsah

Rusové stahují lodě ze Sevastopolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol

Rusové v obavách z dalších ukrajinských útoků na Krym přesunuli nejméně deset lodí Černomořské flotily ze Sevastopolu do Novorossijsku, uvedl ve středu Institut pro studium války. Odvolal se na satelitní snímky, které zveřejnil na svém twitterovém účtu MT Anderson.

Foto: Handout, Reuters

Stažení desítky ruských lodí ze Sevastopolu následovalo po zasažení velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu

Článek

Za satelitních záběrů z 1. a 3. října plyne, že Rusové aktuálně přesunuli do Novorossijsku fregaty Admiral Makarov a Admiral Essen, pět vyloďovacích plavidel, tři třídy Ropucha, jedno třídy Aligator a jedno moderní třídy Ivan Gren (Pjotr Morgunov), tři dieselelektrické ponorky a několik menších raketových člunů. V přístavu dále kotví fregata třídy Krivak.

Na Rusko specializované oddělení Střediska pro strategie a technologie 3. října sdělilo, že přesuny lodí ze Sevastopolu do Novorossijsku jsou obvyklé. Podotklo však, že současný, zřejmě dočasný, přesun může souviset s ukrajinskými útoky na Sevastopol, kdy byly zasaženy dvě opravované lodě, uvedl ISW.

Bývalý norský námořní velitel Thor Are Iversen potvrdil, že přesuny ruských lodí následují po ukrajinských útocích, ale Černomořská flotila se pak vrací ke rutinním vzorům dislokace. S definitivními závěry dopadu útoků je proto nutno posečkat, jak se situace vyvine. Podle něj míní Rusko dál používat sevastopolský přístav, který je domovskou základnou Černomořské flotily.

Raketu letící na Sevastopol zachytil snímek zlomek vteřiny před dopadem

Evropa

Iversen na sociální síti X zmínil, že flotila neprojevuje aktivitu: „Je tu absence iniciativy a kreativity ze strany Černomořské flotily, způsobená, myslím, systematickými problémy a problémy vedení.“

„Neodvažují se plout za mys Tarchankut“

Tisková mluvčí ukrajinského velitelství Jih Natalia Humeňuková ve středu uvedla, že ruská plavidla neplují za mys Tarchankut na nejzápadnějším okraji Krymu: „Linie fronty na moři byla už dávno posunuta nejméně sto námořních mil (185 km) od břehu kontrolovaného Ukrajinou. V současné době lodě a čluny ruské Černomořské flotily fakticky neplují směrem do teritoriálních vod Ukrajiny. Čas od času se objevují u (západního) pobřeží Krymu, ale neodvažují se plout za mys Tarchankut.“

Nepřítel proto v oblasti více využívá letectva, citovala její vyjádření z televizního vystoupení Ukrajinska pravda.

Kvůli hrozbě ukrajinských protilodních raket Neptun a Harpoon nehrozí vylodění ani ostřelování pobřeží z děl, ale střely s plochou dráhou Kalibr mohou Rusové vypalovat vzhledem k jejich doletu i z větší dálky.

Lodí přibylo ve Feodosiji

Snímky z 2. října ukazují, že jedna ponorka třídy Kilo a čtyři vyloďovací lodě tříd Krivak a Ropucha zůstaly v Sevastopolu. Vidět jsou tam i dvě korvety tříd Bora a Griša a několik dalších plavidel.

Jeden snímek také poprvé zachycuje hlídkovou loď typu Patrol 22160 ve Feodosiji na východě Krymského poloostrova. Spolu s ní tam je také výsadková loď třídy Ropucha, další hlídková loď Bujan M, dvě lodě třídy Alexandrit a jedna třídy Tarantul. U těch není jasné, odkud do Feodosije připluly. Jejich počet naznačuje, že se Rusové obávají dalších útoků na Sevastopol a nejsou si jisti, zda by před nimi přístav uchránili. Své lodě proto přesouvají dále na východ.

Pobíhající kuře bez hlavy. Kyjev komentuje zdecimované velení ruské Černomořské flotily na Krymu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám