Hlavní obsah

Rusové se z Chersonu nejspíš nestahují, naopak chtějí město bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly se patrně připravují na obranu jihoukrajinského města Cherson, domnívají se analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). Nejisté je postavení ruských jednotek na severu Chersonské oblasti, který pravděpodobně ukrajinské jednotky znovu získají pod svou kontrolu do konce letošního roku, píše se v úterní zprávě institutu.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Dívka evakuovaná z Chersonu

Článek

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělí uvedl, že Rusové se z Chersonu nestahují, ale naopak město připravují na bitvu. Budanovo vyjádření odpovídá poznatkům ISW z druhé poloviny tohoto měsíce. Ruské síly se podle analytiků částečně stahují ze severozápadu oblasti, zároveň se však připravují oblastní metropoli bránit.

Postavení ruské armády v severní části Chersonské oblasti je nicméně neudržitelné a ukrajinské síly pravděpodobně tuto část znovu dobudou do konce letošního roku, uvádí ISW. Ozývají se i hlasy proruských blogerů, podle kterých se Moskva má Chersonu vzdát, protože pokus o jeho obranu stejně nejspíš vyústí v porážku.

Evakuace Rusů z Chersonu je jen iluze, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Rusko ale na výraznou porážku v Chersonu či Chersonské oblasti nepřipravuje svůj informační prostor, upozorňuje ISW. Výjimkou jsou obvinění ze strany Moskvy, že Ukrajina chystá odpálit nálože na Kachovské vodní elektrárně na Dněpru. Kyjev i Západ tato tvrzení odmítají, a naopak z úmyslu zničit elektrárnu a zaplavit rozsáhlá území po proudu viní Rusko.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, se stal prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit. Chersonská oblast je zároveň jednou ze čtyř ukrajinských oblastí, které se Rusko rozhodlo anektovat po hlasováních místních obyvatel, která Západ i Ukrajina neuznávají a označují je za pseudoreferenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám