Hlavní obsah

Rusové mají u Bachmutu přesilu a zlepšují se, uznávají Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bachmut

Ruské útoky jsou dále vedené ve třech směrech - na Bachmut, Avdijivku a Marjinku, sdělil ve středu ráno ve svodce za úterý ukrajinský generální štáb. Ukrajinský velitel speciálních sil generál Viktor Chorenko přiznal, že Ukrajinci bojují s přesilou, ale vítězí kvalita nad kvantitou. Boje o Bachmut komentoval i velitel ukrajinské východní skupiny sil Oleksandr Syrskyj, který zmínil, že se ruská taktika zlepšuje.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci v Bachmutu

Článek

„Hlavní úsilí protivníka se soustředí na vedení útoků v bachmutském, avdijivském a marjinském směru. Za poslední den jednotky ukrajinských obranných sil odrazily 39 útoků nepřítele v těchto úsecích fronty,“ napsal generální štáb.

Podle něj se bojuje přímo v Bachmutu a Rusové u něj útočili i směrem na Bohdanivku, Chromove a Kliščijivku. U Avdijivky se Rusové pokoušeli nastoupit neúspěšně směrem na obce Severne a Pervomajské. Cílem útoku byla i Marjinka.

Velitel uskupení sil Východ Syrskyj potvrdil, že se Rusové dál snaží obklíčit Bachmut a Avdijivku a snaží se vytlačit Ukrajince z lesa u Kreminny, aby mohli rozvinout ofenzivu na Lyman. „Směrem na Lyman naši vojáci neumožňují nepříteli postupovat,“ uvedl a dodal, že ukrajinské pozice u Lymanu byly posíleny.

Ukrajinci použili novou chytrou munici od USA. Ostřelují Bachmut

Evropa

Boj s přesilou

Že Ukrajinci bojují v Bachmutu s přesilou, přiznal i velitel ukrajinských Sil speciálních operací Viktor Chorenko, který navštívil vojáky ve městě: „Situace v Bachmutu je skutečně složitá, ale kdo, když ne vy, ví, co v takových podmínkách udělat a jak postupovat. Vaše práce zde opět dokazuje, že Síly speciálních operací mají především výhodu kvality nad kvantitou.“

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinský voják nese v Bachmutu náboje.

Generál uvedl, že i když má nepřítel na své straně převahu v počtu mužstva a vede masivní útoky, příslušníci speciálních sil ho zasahují v klíčových místech, likvidují jeho personál a brání jeho pokusům obsadit město.

V Bachmutu probíhají opotřebovávací boje, v nichž mají obě strany značné ztráty. Krvácejí tam nejen útočící Rusové, ale i bránící se Ukrajinci. Kvůli tomu bylo kyjevské vedení už několikrát kritizováno ze Západu, že se zbytečně soustřeďuje na místo bez výraznějšího strategického významu.

Rusové zlepšili taktiku

Syrskyj v obsáhlém rozhovoru pro ukrajinskou agenturu Interfax přiznal, že se Rusové poučili: „U každé brigády nebo pluku se na základě motostřeleckých rot posílených o tanky, minomety, plamenomety a protitankové jednotky vytvářejí samostatné útočné jednotky Šturm k obnově ztracených pozic. K nastolení příznivých podmínek pro vedení útočných operací nepřítel aktivně využívá tankové a dělostřelecké jednotky a způsobuje našim jednotkám palbou těžké škody.“

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Poničený Bachmut

Dodal, že Rusové pak útočí do dělostřelectvem rozstřílených obranných pozic. K řízení palby používají drony a velitelé využívají mapovou aplikaci pro chytré telefony Alpine Quest GPS, „která ukazuje souřadnice pozic naší palebné techniky, cíle a přístupové cesty k nim“.

Změnila se podle něj i taktika bojů ve městě. „V městských podmínkách používá nepřítel dlouhodobé dělostřelecké přehrady,“ popisuje Syrskyj. Pak podle něj následuje vlastní útok: „Skupina 10 lidí s ručními palnými zbraněmi útočí přímo na cíl. Obvykle provádí útok ve 3-4 vlnách. Ztráty útočné skupiny jsou rychle doplňovány.“

„Bachmut je důležitý uzel obrany“

Syrskyj také hájil potřebu obrany města: „Bachmut je součástí kosťantynivsko-kramatorské aglomerace, jejíž držení vylučuje útok nepřítele na křídlo a do týlu našich jednotek ve směrech na Doněck a Lysyčansk. Bachmut je důležitý uzel obrany, jehož udržení zajišťuje stabilitu obrany našeho uskupení.“

Aktuálně je nejlepší válku na Ukrajině ukončit, prohlásil přítel Putina

Válka na Ukrajině

Ze stejného pozičního důvodu podle Syrského i Rusové soustředí takové úsilí právě na Bachmut: „Bez jeho ovládnutí nemohou rozvinout ofenzivu směrem na Kramatorsk a Siversk.“

Rusové však na město útočí ještě z dalšího důvodu. „Pro Rusko je východ Ukrajiny jediný úsek fronty, kde od začátku velké ofenzivy dosáhlo aspoň nějakého pokroku. Po sérii porážek na severu a jihu Ukrajiny potřebuje ruské vedení ukázat alespoň úspěch při okupaci Donbasu. Aby Rusko dosáhlo svých cílů, nebude šetřit ani na lidských, ani na materiálních zdrojích,“ poznamenal Syrskyj.

Velitel zdůraznil, že se město brání dobře: „Bachmut je dobře umístěná přírodní pevnost, která je obklopena řekami a je na pahorcích, což usnadňuje obranu.“ K obraně také napomáhá rozvinutá infrastruktura a velký počet vysokých budov ve městě. Pro vojáky vycvičené k operacím v otevřeném terénu je boj ve městě obtížný. „Boj o vládu nad městem je specifický, vyžaduje zvláštní dovednosti a přináší obtíže jednotkám nastupujícím v lesostepi,“ popsal Syrskyj.

Foto: Reuters

Ukrajinci pálí u Bachmutu ze sovětské houfnice D30.

Zároveň ocenil pomoc od Západu. Dodání dělostřeleckých a raketových systémů podle něj umožnilo ukrajinským silám, jimž už docházely sovětské zbraně, „provádět přesné údery ve větší hloubce a chopit se operační iniciativy a zvrátit vývoj války v náš prospěch“.

Rusko zase sází na výsadkáře, v bezprecedentních krvavých bojích u Bachmutu pomohli k postupu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám