Hlavní obsah

Ukrajinci použili novou chytrou munici od USA. Ostřelují Bachmut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bachmut

Ukrajinské dělostřelectvo zřejmě začalo v boji o Bachmut využívat v březnu dodanou americkou satelitem naváděnou munici JDAM-ER s prodlouženým doletem. Upozornil na to v úterý twitterový účet Ukraine Weapons Tracker, který využití zbraní v rusko-ukrajinském konfliktu sleduje. Ukázal i záběry z průběhu a následků úderu.

Foto: Profimedia.cz

Munice JDAM-ER. Ilustrační foto

Článek

„Pravděpodobně jedno z prvních videí ukazující naváděné bomby se soupravami JDAM-ER dodané USA v akci v (prostoru) Bachmutu v Doněcké oblasti,“ stojí v příspěvku uživatelského účtu Ukraine Weapons Tracker, který mívá videa z probíhající ruské invaze na Ukrajinu i s informacemi o jejich obsahu.

Čtyři GBU-62 byly údajně svrženy na místo v Bachmutu, o kterém se tvrdí, že Rusům sloužilo jako sklad munice. Další uživatelé tvrdí, že se jim pomocí geolokace podařilo místo shozu ověřit.

Na záběrech je vidět, jak jeden z mála stojících objektů v zorném poli zničilo několik úderů ze vzduchu, patrně naváděných střel. Z místa dopadu šlehají plameny a valí se hustý dým.

Systém JDAM-ER je zkratka dvou pojmů. JDAM značí Joint Direct Attack Munition, který se montuje na bomby a umožňuje jejich dodatečnou navigaci na cíl. ER znamená Extended Range, tedy prodloužený dosah.

V případě zbraní dodaných v březnu na Ukrajinu, mají střely dosah až 70 kilometrů, oznámil podle serveru The Drive k jejich březnovému dodání velitel amerických vzdušných sil v Evropě generál James Hecker.

Likvidujeme až 1100 Rusů denně, o většinu profesionálů už přišli, tvrdí ukrajinský generál Malomuž

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám