Hlavní obsah

Rusové ovládli strategický bod na východě Ukrajiny. Využili rotace sil obránců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské invazní síly zaznamenaly před očekávanými dodávkami nové západní pomoci Kyjevu významný postup severozápadně od nedávno dobytého ukrajinského města Avdijivka. Jak ruská, tak ukrajinská strana hlásí vstup okupační armády do dříve třítisícové obce Očeretyne. Vyvýšené místo, přes které vede železnice spojující Doněck a Pokrovsk, je důležitým opěrným bodem v oblasti, shodují se obě strany. Ruští vojenští blogeři zveřejnili záběry vlající ruské vlajky v centru obce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci v troskách obce Očeretyne v polovině dubna

Článek

„Okupanti zaútočili na síly obránců během výměny jednotek. Nepřítel toho dokázal využít k dobytí části Očeretyne. Během jednoho dne se obec téměř úplně dostala pod kontrolu ruských ozbrojených sil,“ psal v úterý ukrajinský web Fokus s tím, že ukrajinští obránci se drželi už jen na okraji obce. „Nachází se na důležité vyvýšenině, takže obrana je strategicky důležitá,“ upozornil server na význam obce.

„Jedná se o jednu z několika hlavních ukrajinských obranných pozic, kterou bez boje opustila 115. mechanizovaná brigáda, jižně od Očeretyne,“ napsal korespondent německého listu Bild Julian Röpcke s tím, že Rusové získali i přilehlou vesnici Novobachmutivka. „Stav ukrajinské armády v této oblasti je mnohem horší, než se očekávalo, musím říci,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany zatím dobytí Očeretyne oficiálně neoznámilo, ačkoliv tamní vojenští blogeři i tamní zpravodajské weby už o něm referovali. „Tato vesnice je klíčovou výšinou, kterou ukrajinské ozbrojené síly dlouhou dobu držely. Přes něj byla zásobována i Avdijivka v době, kdy bylo město ještě pod kontrolou Ukrajiny. Obecně se jedná o důležitý logistický uzel pro Ukrajinu. Se ztrátou Očeretyne Ukrajina nemůže kontrolovat linii Berdyči–Semenivka. Ruské ozbrojené síly tak budou moci postupně osvobodit území Doněcku od ukrajinských sil,“ píše například ruský zpravodajský web Ura.ru, podle jehož korespondentů už Rusové obec získali.

Avdijivka nedaleko Rusy ovládaného Doněcku byla pod kontrolou Kyjeva dlouhé roky, v únoru se však odtamtud ukrajinské síly musely stáhnout. Obránci se po stažení snažili utvořit novou obrannou linii podél řeky Durna, ale ruské síly se nezastavily a za posledních deset dní postoupily o zhruba pět kilometrů, poznamenal web britského listu The Guardian.

Rusko chce vyhnat obyvatele Charkova

Válka na Ukrajině

Také regionální velení ozbrojených sil Ukrajiny v úterý přiznalo, že situace je obtížná. Rusové podle něj v oblasti nasadili „celý arzenál zbraní“, včetně chemických. Připustilo, že Rusové dobyli část Očeretyne, ale většina obce prý zůstávala v ukrajinských rukou.

Ruské síly jsou každopádně nyní zhruba 30 km od Pokrovsku, hlavního posádkového města ukrajinských sil v oblasti, které slouží jako základna k rotaci vojáků a techniky. Právě toto město bude zřejmě dalším cílem okupantů.

Rusové ustřelili třetinu televizní věže v Charkově

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám