Hlavní obsah

Rusko chce vyhnat obyvatele Charkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničení televizní věže v Charkově je součástí snahy Ruska vyhnat z Charkova jeho obyvatele, aby se jim město podařilo snáze dobýt, uvedl Institut pro studium války (ISW). Rusové se snaží mezi tamními lidmi šířit strach a paniku, aby z Charkova odešli. Slouží k tomu nejen zesílené útoky na město v posledních týdnech, ale také propaganda.

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Torzo televizní věže v Charkově

Článek

Kanál ruských vojenských bloggerů Dva majora tvrdí, že útok na televizní věž je jasným signálem pro Ukrajince, aby opustili město, „dokud je to ještě možné“. Podle nich nemá smysl pro civilisty chránit svoje byty, když se ukrajinští vojáci a žoldnéři schovávají ve sklepích. Podle ISW to naznačuje, že Rusko bude záměrně cílit na obytné budovy. Další kanál lpr 1 (treugolnik) doporučil, aby „banderovci a další šílenci začali opouštět Charkov, než je začnou věšet jejich sousedé“.

Televizní věž zasáhla ruská střela s plochou dráhou letu Ch-59 v pondělí odpoledne. Ruská média a vojenští bloggeři ocenili přesnost zásahu. Zničení televizní věže je pro Rusy důležité, protože obyvatelé zůstanou bez televizního signálu a aktuálního zpravodajství a snáze podlehnou ruské propagandě. Proto Rusové na tuto infrastrukturu útočí. Už 1. března 2022 zasáhli televizní věž v Kyjevě, přes veškerou snahu se jim ale nepodařilo zničit televizní věže v Sumách a Černihivu.

Propagandistický tlak

Vyřazení pozemního vysílání ztěžuje boj se sílící ruskou propagandou. Ukrajinské středisko pro boj s dezinformacemi už na začátku února 2024 varovalo, že ruské kanály na Telegramu šíří fámy, že ukrajinští představitelé už utíkají z Charkova. Na začátku dubna pak podle lživých zpráv začal masový exodus civilistů.

Ukrajinské středisko pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost zase nedávno zaregistrovalo ruské sdělení, že ukrajinští představitelé brání obyvatelům Charkova v odjezdu z města. Současně varovalo, že se Rusové snaží u nich vyvolat dojem, že dojde k nevyhnutelné katastrofě, pokud neutečou.

Ruský propagandista Vladimir Solovjov tvrdil ve svém diskusním pořadu na konci března, že ruské jednotky mohou Charkov ničit čtvrť po čtvrti, a tak by lidé měli během 48 hodin opustit město. Vyzval také Rusy, aby nedávali najevo pochopení nebo soucit s obyvateli. Podle něj už nejsou ve městě žádní „bratři nebo sestry“, protože ti už jsou všichni v Rusku.

Ruský neonacionalistický kanál Cargrad 16. dubna rozšiřoval tvrzení z nespecifikovaných vojenských zdrojů, že operace na obsazení Charkova je nevyhnutelná a že situace ve městě bude horší než v Bachmutu nebo Avdijivce.

Rusové ustřelili třetinu televizní věže v Charkově

Evropa

Cargrad tvrdil, že není „žádných pochyb“, že ruské jednotky obsadí Charkov, který se podle něj plní zahraničními žoldnéři. „Taktika blokády, jako je odřezání města od dodávek elektřiny, plynu a vody, je nejrozumnějším postupem, jak se vyhnout velkým ztrátám civilních obyvatel. Ti buď zavčas odejdou, nebo budou strádat. Aby se neopakoval případ Mariupolu, kde se obránci drželi v Azovstalu, zbývá podle podplukovníka v záloze Romana Škuralova jediná možnost - obklíčit a udusit charkovskou posádku, až se vzdá,“ píše Cargrad. Rusko už zničilo dvě elektrárny zásobující Charkov proudem.

Podle Institutu pro studium války však v současné obě nemají Rusové dost sil na to, aby město dobyli do té doby, dokud budou Ukrajinci dostávat dostatečnou podporu.

Charkov je druhé největší město Ukrajiny, žije v něm přes dva miliony obyvatel. Podle údajů z roku 2022 v něm používání ruštiny mírně převažovalo nad ukrajinštinou.

Přituhuje. Charkov se může stát druhým Aleppem, obává se starosta

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám