Hlavní obsah

Rusové naverbovali k wagnerovcům 23 tisíc vězňů, tvrdí tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V ruských věznicích bylo naverbováno přes 23 tisíc vězňů do polovojenské Wagnerovy skupiny, píše Ukrajinska pravda. Tito žoldnéři jsou nasazováni do prvních linií v těžkých bojích na východě Ukrajiny.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Okupanti naverbovali kolem 23 tisíc vězňů, kteří jsou využíváni jako ‚maso při útocích‘ v první linii,“ píše Ukrajinska pravda.

Smrt vězňů totiž v ruské společnosti nevyvolává takovou nevoli jako v případě ztrát z řad ruských vojáků a mobilizovaných. Rusové současně nepřemýšlejí nad ztrátami, tvrdí deník. Odvolává se na informace ukrajinských tajných služeb.

„Tyto ztráty současně nedemoralizují samotnou Wagnerovu skupinu, protože její vycvičení členové a vedení se na útocích v první linii nepodílejí,“ tvrdí tajná služba. Útočné čety tvoří vězni a velitelé využívají letecký průzkum, díky němuž pozorují počínání členů útočných skupin.

Kyjev v posledních dnech hlásí, že ruské jednotky utrpěly během tvrdých bojů na východě Ukrajiny těžké ztráty. Jen ve městě Kadijivka v Luhanské oblasti zahynulo kolem 60 ruských vojáků a 100 dalších bylo zraněno, uvedl v úterý pozdě večer ukrajinský generální štáb. Při útocích na velitelský štáb a dělostřelecké pozice u Melitopolu bylo zraněno kolem 150 ruských vojáků. Informace ovšem nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Zelenskyj: Rusko do konce roku ztratí na Ukrajině 100 tisíc vojáků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám