Hlavní obsah

Rusové na checkpointu zastřelili ukrajinského kněze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při útoku na stanoviště ukrajinské vesnice Jasnohorodka, ležící čtyřicet kilometrů západně od Kyjeva, zastřelili na začátku března Rusové pravoslavného kněze Rostislava Dudarenka, který vesnici bránil společně s ostatními sousedy. Uvedla to BBC.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Členové ukrajinské teritoriální obrany chrání checkpoint ve vesnici Horenka. Ilustrační foto

Článek

Jen týden po začátku ruské invaze se skupina sousedů a přátel z Jasnohorodky rozhodla založit checkpoint před vstupem do vesnice. Po celé zemi vznikala podobná stanoviště chránící vstupy do měst a vesnic. Dudarenko, který v civilním oblečení kontroloval přijíždějící vozidla, dodával ostatním také duchovní podporu.

BBC vyzpovídala jednoho z přeživších incidentu Juchyma.

Rusy lze obžalovat za válečné zločiny na Ukrajině, stíháni ale budou těžko

Válka na Ukrajině

Ten měl společně s knězem Dudarenkem a tuctem dalších službu na stanovišti, když přišla zpráva o průjezdu ruských tanků vesnicí. Skupina se skryla do lesů, připravená bránit vesnici před útokem. Jakmile se útočníci přiblížili k checkpointu, spustili palbu do všech stran. Brzy si všimli obránců a sjeli z cesty, aby je mohli přejet tanky.

Nato kněz podle slov zdroje BBC vyrazil z úkrytu. Držel nad hlavou kříž a snažil se na útočníky v tancích něco zakřičet, snad je chtěl zastavit. Tanky na něj však vypálily střely. Muž byl na místě mrtvý.

Juchym byl přesvědčený, že by ruští útočníci zabili i zbytek skupiny, kdyby v tu chvíli nedorazily na pomoc ukrajinské vojenské jednotky.

Kyjev: Rusové mají část koridoru mezi Donbasem a Krymem, hlavního cíle ale nedosáhli

Válka na Ukrajině

BBC získalo vyjádření Dudarenkovy matky Nadii: „Chtěl ochránit všechny. Snažila jsem se mu to vymluvit, ale vůbec mě neposlouchal.“

Přestože byla skupina vybavená loveckými puškami a kalašnikovy, sám Dudarenko kvůli svému poslání kněze odmítl nosit zbraň. O svém příteli Juchym řekl, že byl hodný a optimistický člověk. „Myslím, že proto chtěl Rusy zastavit,“ dodal.

Vyšetřování tohoto incidentu už skončilo a nyní se čeká na soudní obžalobu. Podle ukrajinské nejvyšší státní zástupkyně Iryny Venediktové se takových incidentů, které je možné považovat za válečné zločiny, eviduje několik tisíc.

První výměna zajatců: Volní jsou i odvážní ukrajinští námořníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám