Hlavní obsah

Ruský tank jim zničil nový dům. Další už stavět nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před několika lety začala Julia Novoseletska stavět s manželem dům v městečku Hnidyn jižně od Kyjeva, nemohla tušit, že domek krátce před kolaudací ruský tank srovná se zemí. A na co nestačil tank okupantů, to dokonala voda z rozbité hráze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Julia se svým synem Maksymem. Učí se na dálku – jeho kyjevská škola po vypuknutí války přešla na online výuku.

Článek

Julia, která teď přechodně bydlí v Bílovci na Novojičínsku, kde pomáhá dalším ukrajinským uprchlíkům, je specialistka v oblasti informačních technologií.

Se svými dětmi je ubytovaná v internátu, jenž pro běžence s Ukrajiny vyčlenilo bílovecké Gymnázium Mikuláše Koperníka.

Julia přijela jen s nejnutnějšími věcmi, ale hned po svém příjezdu začala iniciativně organizovat pomoc svým krajanům, kterých zde je ubytovaných už několik desítek a další ještě mají přijet.

Stala se i díky svým jazykovým znalostem jakousi koordinátorkou mezi uprchlíky, jimž pomáhá zorientovat se v nové situaci, a organizacemi, které jim pomáhají.

Lidé prchají z rozstříleného Mariupolu také na vlastní pěst

Válka na Ukrajině

„Všechno to dělám hlavně proto, abych tolik nemusela myslet na svého manžela. Zůstal na Ukrajině,“ řekla. Její muž pracuje jako manažer v kyjevské zásilkové službě.

S manželem nyní o novém domě nepřemýšlejí, válka jim ze dne na den převrátila žebříček hodnot.

Se dvěma syny

„Mým snem vždycky bylo podívat se někdy na Machu Picchu, ale nakonec jsme se rozhodli pro dům a celý život jsme pracovali pro něco, co nám teď zničili. Už žádný další dům stavět nebudeme. Až zase vyděláme nějaké peníze, možná si splním svůj cestovatelský sen,“ říká. Na druhou stranu ale nevěří, že válka skončí brzy.

Jazykové školy nabídly uprchlíkům češtinu i zdarma. Uvítaly by dotace

Věda a školy

Do Česka Julia přijela s šestiletým Dmytrem a třináctiletým Maksymem. Zatímco mladší by měl letos nastoupit do školy, ale zatím neví, do které, ten starší se nyní vzdělává na dálku za pomoci online vyučování, jež zavedla privátní kyjevská škola, kde chlapec studuje.

Na východě Čech je pro ukrajinské uprchlíky práce dost

Domácí

Vysvětlit dětem, proč Rusko napadlo Ukrajinu, proč zabíjí civilisty a ničí jejich majetek, je podle Julie velmi složité, až nemožné. „Těžko vysvětlovat dětem něco, co sami nechápeme,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám