Hlavní obsah

Na východě Čech je pro ukrajinské uprchlíky práce dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po strastiplné cestě z domova ničeného válkou se ukrajinští uprchlíci pomalu zabydlují. Jde především o ženy a děti. Jejich prvořadou snahou je najít si práci a pro děti sehnat umístění do škol a školek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Maminko, tady mají hřiště, tady zůstaneme, řekla mi dcerka, když jsme se dostali do Česka. Pomohla nám příbuzná, která už roky žije ve Smiřicích na Královéhradecku. Nejdřív se holky bály jít ven, ale už je to lepší,“ řekla Právu Zoja, která s dcerami Ivankou a Dajankou uprchla ze Zakarpatské Ukrajiny.

Mají relativně lehčí situaci. Jejich tatínek totiž v Čechách pracuje. A tak už jsou po týdenním pobytu na východě Čech všichni spolu nedaleko Plzně. „Díky pomoci manželova zaměstnavatele jsme získali byt. Zatím platíme energie, a jen co si najdu práci, budeme platit i nájem,“ věří paní Zoja.

Pro starší dceru, která chodí do druhé třídy, už našli školu. Pro mladší zatím místo ve školce není, ale všichni doufají, že se brzy najde.

Zvířecí hvězda internetu opustila Ukrajinu

Koktejl

Ubytování na faře i u fotbalistů

Ubytování a práce. Dvě veledůležité věci, které uprchlíci potřebují. Ubytování nabízejí lidé, podnikatelé, obce i třeba sportovní kluby. Například ve Cvikově na Českolipsku má fotbalový klub ubytovnu, kam jezdí sportovci na soustředění. Hned v prvních dnech války ji nabídl k dispozici uprchlíkům, převážně ženám s dětmi.

A město se snaží dát ukrajinským ženám práci. Všechny chtějí pracovat. Navzájem si hlídají děti, takže mají domluvené ranní a odpolední směny, aby se prostřídaly. Ženy s dětmi ubytoval na místní faře i farář Rudolf Repka. A nové soužití mu přináší nečekané okamžiky. Jako když se například snažil složit dětský kočárek. Nakonec se s ním popasoval dobře, jak dokládá i video na jeho Facebooku.

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Věda a školy

„Jako drobný, ale důležitý problém se v malých městech ukazují třeba autosedačky. Vždycky se najde někdo s autem, kdo utečence přiveze nebo odveze na nákup, k lékaři, na úřad, ale když nemají malé, tak musíme půjčovat naše sedačky,“ dodal Jaroslav Švehla, otec tří dětí. Nakonec dárci věnovali městu čtyři autosedačky, tak se podařilo vyřešit i tento problém.

Práce v lese

Také státní podnik Lesy České republiky (LČR) se snaží pomoci. Ve svých zařízeních zatím ubytoval 38 uprchlíků z Ukrajiny. A nabízí i zaměstnání v lesích. Už podepsal dohodu se třemi ženami. Pracují na Buchlovicku v okrese Uherské Hradiště. O zaměstnání dalších uprchlíků podnik jedná, mohl by jich zaměstnat stovky.

Maminko, já umřu, strachoval se ukrajinský klučina

Domácí

„Nabízíme například pěstební práce, úklid lesa, klestí, zalesňování sazenicemi, vyhledávání kůrovcových stromů. Vše podle možností, schopností a po zaučení,“ uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová s tím, že veškeré pracovní dokumenty má podnik pro zájemce připravené i v ukrajinštině.

Uprchlíkům podnik zařídil ubytování ve svých rekreačních zařízeních a v inspekčních pokojích či bytech na lesních správách ve dvou lokalitách na Vysočině, u Mariánských Lázní a na Choceňsku v Pardubickém kraji. Dalších přibližně 60 míst má podnik pro uprchlíky připravených a další možnosti ubytování pro ně hledá.

Reklama

Výběr článků

Načítám