Hlavní obsah

Ruský soud poslal na sedm let za mříže aktivistu narozeného na Ukrajině

Moskevský soud poslal ve středu na sedm let do vězeňského tábora aktivistu a pravidelného účastníka protestních akcí Michaila Krigera. Podle verdiktu se Kriger na Facebooku dopustil schvalování terorismu a svými příspěvky vyvolával nenávist. Soud aktivistovi narozenému na Ukrajině také na čtyři roky zakázal spravovat internetové stránky.

Foto: Profimedia.cz

Michail Kriger na snímku z roku 2021

Článek

Důvodem k obvinění ze schvalování terorismu se staly Krigerovy příspěvky o Michailu Chlibickém, který jako sedmnáctiletý v roce 2018 při sebevražedném atentátu ve služebně tajné služby FSB v Archangelsku zranil tři důstojníky, a o Jevgeniji Maňurovovi, jenž v roce 2019 v moskevském ústředí FSB zastřelil jednoho pracovníka FSB a dalších pět lidí včetně jednoho kolemjdoucího zranil. Sám při přestřelce přišel o život. Kriger si obvinění z vyvolávání nenávisti vysloužil příspěvkem z roku 2020, ve kterém podle prokurátora napsal, že prezident Vladimir Putin by měl být oběšen.

Kriger vinu odmítl. Ve svém závěrečném vystoupení před soudem prohlásil, že pokládá obvinění za příspěvky na sociálních sítích za formální, ale ve skutečnosti ho chtějí zavřít za to, že se staví proti válce a podporuje Ukrajinu.

„Pokládám tuto válku (Ruska proti Ukrajině) za vzácný konflikt, ve kterém je pravda stoprocentně na jedné straně, a to ukrajinské,“ prohlásil podle ruské redakce BBC.

„Nyní, kvůli šíleným ambicím našeho führera (Putina) sedí v mém rodném Dnipru moji četní příbuzní, spolužáci a přátelé z dětství ve sklepích, kde se snaží přečkat ostřelování a nálety,“ řekl Kriger podle agentury Reuters. Prohlásil také, že Putin „si zaslouží popravu jako ostatní váleční zločinci, které norimberský tribunál odsoudil k oběšení“.

Kriger potvrdil, že nesnáší „tajné“ a Putina, a zapřisáhl se, že pokud se někdy zřekne svých názorů, bude to znamenat, že se on osobně nebo jeho nejbližší ocitli v ohrožení. Na závěr ukrajinsky popřál Ukrajině vítězství ve válce.

Soudce několikrát vystoupení obžalovaného přerušil napomenutím, že neřeční na demonstraci.

Krigerův případ je nejnovější v řadě soudních procesů proti odpůrcům války. Podle ruského serveru OVD-Info úřady trestně stíhají více než 500 lidí za protiválečné protesty.

Kriger pomáhal organizovat demonstrace na podporu Ukrajiny od roku 2014. Demonstroval také na podporu uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného a dalších odpůrců Kremlu.

První cizinec odsouzený za „diskreditaci ruské armády“. Kolumbijec dostal pět let

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám