Hlavní obsah

První cizinec odsouzený za „diskreditaci ruské armády“. Kolumbijec dostal pět let

Pět let a dva měsíce v trestanecké kolonii vyměřil moskevský soud Kolumbijci, kterého shledal vinným ze šíření „lživých zpráv“ o ruské armádě. Jde o první známý případ cizince, který byl v zemi na základě loni schváleného zákona odsouzen, napsal web The Moscow Times. Alberto Enrique Giraldo Saray si verdikt vyslechl v úterý.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Saray v poměrně komplikovaném případu čelil obvinění, že za úplatu a na základě instrukcí organizace s vazbami na americkou vládní Agenturu pro mezinárodní rozvoj (USAID) rozesílal textové zprávy o vraždách ukrajinských civilistů ruskými vojáky, napsal list Kommersant.

Latinoameričan, který v Moskvě pracoval jako manažer počítačové firmy, zprávy šířil z několika mobilních zařízení umístěných v ruských nákupních centrech, tvrdili ruští vyšetřovatelé. Podle tamních úřadů jednal Saray v rámci organizované skupiny, po jeho spolupracovnících se stále pátrá.

Vyšetřovatelé: Imitoval ruské hackery

V souvislosti s případem přitom Kommersant zmiňuje i to, že Kolumbijec a jeho skupina jsou vyšetřováni i kvůli podezření, že podnikali hackerské útoky s cílem vyvolat dojem, že Moskva takto zasahovala do amerických prezidentských voleb v roce 2020.

Sarayovi obhájci ve snaze dosáhnout nižšího trestu přitom poukazovali na to, že Latinoameričan žije v Rusku už dlouhých 24 let a údajně rovněž zažádal o ruské občanství. Sarayův obhájce se proti verdiktu ještě hodlá odvolat. Za „diskreditaci“ ruské armády hrozí v zemi až 15 let vězení.

Rus dostal dva roky. Jeho dcera Máša namalovala obrázek proti válce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám