Hlavní obsah

Rusko přišlo o 400 tisíc mužů, ukrajinské ztráty jsou pětkrát nižší, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro televizi Fox News odpověděl na dotaz týkající se válečných ztrát na životech. Podle jeho tvrzení při obraně Ukrajiny padlo pětkrát méně vojáků, než o kolik jich přišlo Rusko, které invazi před dvěma roky zahájilo.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Víme, že desítky tisíc lidí (civilistů) byly zabity. Desítky tisíc dětí byly deportovány. Pokud bychom měli porovnat počty padlých vojáků, tak bych řekl, že je to jeden ku pěti. Na jednoho ukrajinského vojáka, který zemřel v boji, připadá pět ruských vojáků. Zhruba taková je statistika,“ sdělil Zelenskyj Fox News. Z rozhovoru citovala ukrajinská agentura Unian.

Dodal, že Rusko přišlo o více než 400 tisíc vojáků, aniž by dále upřesnil, zda se jedná o padlé, či padlé a zraněné.

Ani jedna z bojujících stran oficiální statistiky vlastních lidských ztrát nezveřejňuje. Poslední údaj, který v roce 2022 zmínil ukrajinský vrchní velitel, zněl devět tisíc zemřelých ukrajinských vojáků, od té doby velení údaj neaktualizovalo.

Bývalá náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že jedním z důvodů, proč se o ztrátách nemluví, je skutečnost, že tento údaj pomáhá protivníkovi plánovat další operace. „Chráníme tak naše obránce,“ uvedla.

Ukrajinské márnice u fronty se plní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám