Hlavní obsah

Kvůli tvrdým bojům přibývá těžce zraněných ukrajinských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnipro / Kyjev

Počet těžce zraněných ukrajinských vojáků, které ošetřují v jedné z největších nemocnic na Ukrajině, v Mečnikovské v Dnipru, stoupl v posledních několika týdnech na třicet procent, řekl stanici ABC vedoucí lékař Sergej Ryženko. Bývalý ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko odhaduje bez udání zdrojů počet padlých a zraněných na 30 tisíc měsíčně.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská herečka Anna Birzulová u hrobu svého mladšího bratra, vojenského zdravotníka, zabitého na konci loňského roku u Bachmutu

Článek

Nemocnice, která leží pár hodin cesty autem od fronty, nyní každý den přijímá čtyřicet až sto vážně zraněných. Týmy chirurgů tam provádějí padesát až sto chirurgických operací během každých 24 hodin, často se jedná o amputace. Ryženko uvedl, že od začátku války provedli amputace 3000 vojákům.

Ukrajina nezveřejňuje čísla zraněných a mrtvých, ale bývalý generální prokurátor Jurij Lucenko začátkem roku v rozhovoru pro kanál Prjamyj řekl, že nyní každý měsíc padne nebo je těžce zraněno 30 tisíc vojáků a celkem je zraněných a zabitých kolem půl milionu: „Musíme upřímně přiznat, že nyní mluvíme o pěti stech tisících, a když to rozdělíme na měsíce, je to 30 tisíc za měsíc. Pak přibližně porozumíme, co se děje na frontě.“

Lucenko, který byl ministrem vnitra ve vládách Julije Tymošenkové i proruského Viktora Janukovyče, ovšem neuvedl žádné zdroje svých čísel. Ukrajinské ministerstvo jeho výrok nijak nekomentovalo, uvedla stanice ABC.

Ukrajinští představitelé i západní experti tvrdí, že ruské ztráty jsou vyšší, přitom počet zraněných a mrtvých na ruské straně má být 300 až 400 tisíc.

Ukrajinští vojáci v nemocnici si podle ABC stěžují na to, kolik mají Rusové munice. „Vypadá to, že mají neomezený přístup k munici,“ řekl zraněný voják Vitalij pocházející z Lotyšska. Na počátku války se vydal bojovat na Ukrajinu, aby bránil svou vlast. Je přesvědčen, že pokud se Rusko nepodaří zastavit, nespokojí se jen s Ukrajinou: „Rusové by rozhodně šli dál, pokračovali by v invazích do dalších zemí.“

Ukrajincům docházejí protiletadlové rakety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám