Hlavní obsah

Satelitní snímky ukazují masivní úprk Rusů do Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vytíženém hraničním přechodu Verchny Lars mezi Ruskem a Gruzií bude zřízen odvodový úřad, uvedlo na Telegramu ministerstvo vnitra Severní Osetie, jejíž nezávislost Rusko uznává. Jedná se o jedno z několika opatření, která mají za cíl zvýšit bezpečnost na hraničním přechodu.

Satelitní záběry zachytily dlouhé fronty na ruských hranicích.Video: Reuters

 
Článek

Řada Rusů ze své země začala prchat, aby se vyhnula mobilizaci, kterou vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na hraničních přechodech jsou tak často k vidění kilometrové kolony aut.

Takové se nachází i na přechodu Verchny Lars, kde se konalo výjezdní zasedání ministra vnitra Severní Osetie, vedoucího státní dopravní policie a šéfů oddělení pohraniční stráže FSB a celního úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Na hraničním přechodu Verchny Lars se po vyhlášení mobilizace tvořily až desetikilometrové kolony.

Účastníci setkání podle agentury RIA Novosti konstatovali, že se „počet vozidel směřujících do Gruzie výrazně zvyšuje“, a to navzdory nepřetržitým hlídkám, což vyžaduje přijetí dalších opatření z hlediska organizace bezpečnosti občanů.

Rusové hlasují nohama. Dlouhé kolony na hranicích, přecpaná letiště

Evropa

Opatření vzniklo podle agentury hned několik. Vedle umožnění pěšího přechodu hranic k nim patří také zřízení odvodového úřadu. „Na kontrolním stanovišti bude v nejbližší době dislokován vojenský registrační a odvodový úřad,“ informovalo ministerstvo.

Prezident Severní Osetie Sergej Menjajlo dodal, že situace na hranici s Gruzií se denně vyhodnocuje a ve hře je také vyhlášení nouzového stavu.

„S největší pravděpodobností se rozhodnu zavést částečný nouzový stav. Rozmístíme provizorní ubytovací zařízení, protože tam jsou ženy i děti. Základem je ale mužská populace, a to téměř ze všech regionů Ruska,“ řekl Menjajlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám