Hlavní obsah

Rusko zaznamenalo nepatrné úspěchy u Severodoněcku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Londýn

Rusko i Ukrajina v posledních dnech pokračovaly v těžkém dělostřeleckém ostřelování u Severodoněcku, ale situace na frontové linii se příliš nezměnila. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů na Ukrajině o tom v neděli informovalo britské ministerstvo obrany. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze k situaci na frontě píše, že ruské síly dosáhly za poslední den nepatrných úspěchů na předměstí Severodoněcku a zřejmě postoupily do obce Meťolkine, ale na dalších místech se v postupu z velké části zastavily.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský tank na frontě na Donbasu

Článek

Ukrajinský generální štáb v ranní svodce mimo jiné uvedl, že ruská armáda pokračuje v úsilí o získání plné kontroly nad Severodoněckem. Hlásí mimo jiné ruské ostřelování některých míst v regionu a odražení ruského útoku u Toškivky (jižně od Lysyčansku), poznamenala ruská služba stanice BBC. Podobná prohlášení bojujících stran není možné nezávisle ověřit.

„Bojové jednotky obou stran jsou zapojeny do intenzivních bojů v Donbasu a pravděpodobně se potýkají s kolísavou morálkou," konstatuje britský resort obrany. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v posledních týdnech pravděpodobně zaznamenaly dezerce, nicméně obzvláště problematická velice pravděpodobně zůstává morálka mezi ruskými vojáky.

Buďte připraveni. Hrozí válka s Ruskem, varoval britské vojáky nový náčelník

Válka na Ukrajině

„Nadále se objevují případy, kdy celé ruské jednotky odmítají plnit rozkazy a dochází k ozbrojeným střetům mezi důstojníky a jejich vojáky,” píše britské ministerstvo obrany, které se ve svých hlášeních z Ukrajiny opírá o poznatky vojenské rozvědky. Ruské úřady mají podle něj zřejmě problém vyvinout právní tlak na vojenské odpadlíky, k čemuž přispívá oficiální status invaze jako "zvláštní vojenské operace", nikoliv války.

Mezi faktory přispívajícími k nízké morálce v invazních jednotkách patří podle Londýna to, že ruští vojáci vnímají jako nevalné své velení, omezená možnost rotace jednotek, velmi těžké ztráty, stres z bojů, přetrvávající špatná logistika a problémy s platy. "Mnoho ruských vojáků všech hodností také pravděpodobně zůstává zmateno ohledně cílů války," uvádí ministerstvo s dovětkem, že problémy s morálkou v ruských silách jsou zřejmě natolik významné, že omezují schopnost Ruska dosáhnout operačních cílů.

Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Zahraniční

K obdobnému závěru ohledně schopností ruské armády dochází ISW. „Ruské jednotky se pravděpodobně potýkají s rostoucími ztrátami a úbytkem vojáků a techniky, což bude komplikovat pokusy o obnovení útočných operací na dalších kritických místech, protože bitva o Severodoněck pokračuje pomalu," píše ve své zprávě institut, podle něhož se ruským silám v nadcházejících týdnech nejspíše podaří tohoto města zmocnit, bude to však za cenu soustředění většiny dostupných sil v této malé oblasti.

Ostatní ruské vojenské operace na východě Ukrajiny - jako například snahy o dobytí Slovjansku a postup na východ od Bachmutu - v posledních dvou týdnech příliš nepokročily, uvádí americký institut.

Reklama

Výběr článků

Načítám