Hlavní obsah

Buďte připraveni. Hrozí válka s Ruskem, varoval britské vojáky nový náčelník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na první projev nového náčelníka generálního štábu armády Spojeného království Sira Patricka Sanderse britští vojáci asi jen tak nezapomenou. Velitel na ně apeloval, aby byli připraveni bojovat v Evropě, jelikož Rusko svojí agresí na Ukrajině uvrhlo svět do nové éry nejistoty a třetí světová válka nyní reálně hrozí.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník generálního štábu armády Spojeného království sir Patrick Sanders

Článek

Mrazivé varování zaznělo v Sandersově prvním projevu po uvedení do funkce náčelníka generálního štábu britské armády, kterou převzal na začátku měsíce.

„Nyní je naléhavě nutné vytvořit takovou armádu, která bude schopna bojovat po boku našich spojenců a porazit Rusko v bitvě,” řekl Sanders ve svém prvním projevu k vojákům.

Zaútočíme a pak budem jednat, vzkazuje Ukrajina. Jen aby bylo s kým, reagoval Medvěděv

Válka na Ukrajině

„My jsme ta generace, která musí armádu opět připravit na boj v Evropě,” dodal s tím, že je prvním náčelníkem generálního štábu od roku 1941, který přebírá otěže ve stínu „pozemní války v Evropě, do níž je zapojena kontinentální mocnost”.

Agrese ruských sil na Ukrajině podle Sanderse podtrhla smysl existence britské armády – „chránit Spojené království tím, že budeme připraveni bojovat a vyhrávat pozemní války,” cituje generála deník The Sun.

Nejmenší armáda za 300 let

Šestapadesátiletý vojevůdce, který v minulosti velel v operacích v Severním Irsku, Kosovu, Iráku a Afghánistánu, slíbil urychlit plány na modernizaci armády a častější nasazení v zahraničí, aby bylo možné rychle reagovat na krizové situace.

Stoltenberg: Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky

Zahraniční

Deník Mirror však připomíná, že bude mít na starosti nejmenší britskou armádu za posledních 300 let. Aktuální velikost takzvané pravidelné armády (Regular Army) čítá 73 tisíc vojáků. Konzervativní vláda Borise Johnsona totiž nesplnila svůj slib udržet počet na 82 tisících.

Britský premiér se v sobotu vrátil z návštěvy Ukrajiny a varoval národ, že je „potřeba se připravit na dlouhou válku”. Uvedl, že pokud se Rusku podaří získat území na Ukrajině, „nebude žádný národ nikde v bezpečí”, protože „budou mít všichni diktátoři odvahu prosazovat své ambice silou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám