Hlavní obsah

Rusko ve velkém mobilizuje vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany zahájilo bezprecedentní nábor vězňů z ruských kolonií. Na konferenci o lidských právech v Berlíně to uvedla šéfka nadace Sedentary Russia Olga Romanovová, píše ukrajinská agentura Unian. Jen v dubnu mělo být do války mobilizováno na deset tisíc vězňů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Momentálně dochází k naprosto zoufalé mobilizaci, jakou jsme ještě neviděli. Ani při náborech Prigožinovy Wagnerovy skupiny nebylo rekrutováno tolik lidí, kteří jsou z ruských zón nyní odváženi každý den,“ cituje Romanovovou na Telegramu účet Cheka-OGPU.

Podle ní jsou někteří z rekrutů ruského ministerstva obrany poskytnuti soukromým armádám, zejména skupině Potok patřící pod plynárenský gigant Gazprom a Prigožinovým wagnerovcům, píše Unian.

„Ministerstvo obrany zjevně poskytuje ‚přebytek‘ wagnerovcům, protože mladí poručíci ruské armády jednoduše neví, jak jim velet,“ uvedla.

Wagnerovci vs. Potok aneb Rozhádaní ruští žoldáci na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Počet rekrutovaných vězňů podle ní skokově roste. „Nemáme čas to počítat, ale jen v dubnu jich odvedli deset tisíc,“ uvedla s tím, že v únoru ani v březnu čísla tak vysoká nebyla.

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin rekrutuje do své soukromé armády vězně od července loňského roku. Do války je verboval se slibem, že po šesti měsících v boji jim bude udělena milost. Prvním z naverbovaných již kontrakt vypršel, z Ukrajiny do Ruska se jich mělo podle Romanovové vrátit kolem pěti tisíc. Zároveň jich ale velké množství ve válce umírá.

Kdyby Rusové znali pravdu o ztrátách na bojišti, zbláznili by se. Aktivista, který fotil hroby, uprchl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám