Hlavní obsah

Wagnerovci vs. Potok aneb Rozhádaní ruští žoldáci na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wagnerovci jsou nejznámější soukromou „armádou“ působící na ruské straně. Není však jediná a řevnivost mezi nimi roste, upozornil ve středu Institut pro studium války (ISW). U Bachmutu byla nasazena i skupina Potok patřící pod plynárenský gigant Gazprom. Jeho příslušníci minulý týden opustili pozice, což wagnerovci zkritizovali.

Foto: Iryna Rybakova, ČTK/AP

Ukrajinský voják nese v Bachmutu náboje

Článek

Wagnerovci se na příslušníky Potoku dívají svrchu. Jeden z nich je obvinil ze zbabělosti.

„Včera jsme zaujali pozice v lese na západní straně Bachmutu. Protivník své síly vůbec nešetří a celý den přiváží další a další rezervy, 20, 30 lidí každou hodinu. Sousedé, kteří u nás byli na křídle, DRO (dobrovolnický oddíl) Potok ze soukromé armády Gazpromu, o níž mluvil náš ředitel, v noci všichni opustili své pozice, odhodili zbraně a zmizeli. Díry jsme museli pokrýt vlastními silami,“ říká wagnerovec na videu zveřejněném uživatelem jménem Dmitri na Twitteru.

„Případ Potoku, kdy kluci odešli z pozic u Bachmutu, není první a nebude poslední,“ uvedl kanál na Telegramu Zloj Morjačok. „Potvrzuji, že problémy se zbraněmi, výstrojí a střelivem od ministerstva obrany se neřeší,“ dodal s tím, že si příslušníci Potoku kupovali sami palivo a maziva.

Rusové mají u Bachmutu přesilu a zlepšují se, uznávají Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Doplnil však, že nejde o soukromou armádu, ale o jeden z tří dobrovolnických praporů rezervistů BARS (Bojová armádní záloha země), které ustavil Gazprom. Ty se začaly tvořit krátce po zahájení války na Ukrajině.

Zdroj uvedl, že prapor de facto spadá pod ministra obrany Sergeje Šojgua, protože podepsal smlouvu se společností Redut, která se zabývá vymáháním dluhů a svou soukromou armádu měla už na počátku války. Tehdy se ještě jmenovala Ščit. Je pod plnou kontrolou generálního štábu.

Ještě před válkou příslušníci Ščitu/Redutu střežili objekty Strojtransgazu v Sýrii. Od konce roku 2021 působila tato milice na Donbasu a na začátku invaze vedla útok na Severní Doněc a Stanycju Luhanskou.

Převod Potoku pod Redut i další slova „zlého námořníka“ potvrdil na výše uvedeném twitterovém účtu také zajatý 48letý muž z Orenburgu, který pracoval v ochrance Gazpromu. Podle něj Gazprom vytvořil Potok, který byl přiřazen k soukromé armádě Redut. Uvedl, že Gazprom vytvořil i další jednotky Fakel a Plamja. Ty byly předány pod ministerstvo obrany.

Redut na základně výsadkářů

Zajímavé je, že Redut je dislokován v Kubince na základně 45. brigády výsadkových vojsk. Právě výsadkáři byli vysláni k Bachmutu, aby pomáhali chránit křídla, zatímco wagnerovci bojují přímo ve městě.

Případ ukazuje na přetrvávající potíže ruských jednotek nasazených u Bachmutu, kde Rusům zřetelně chybějí lidé. Z výše uvedeného se zdá, že spolu s výsadkáři byli posláni i dobrovolníci z Potoku. Jak vidno, přetrvávají i problémy s vyzbrojováním jednotek, které u Bachmutu bojují. Na to si stěžoval opakovaně i majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, i když se situace wagnerovců v posledních týdnech v tomto ohledu zlepšila.

Současně to ukazuje, že na poli „soukromých armád“ začíná vznikat konkurence a s ní spojené třenice, napsal ISW. Wagnerovci si ale budou chtít uchovat výsadní postavení.

Vytváření vlastních jednotek však vypovídá i o tom, že velké firmy v Rusku spojené s politiky se chtějí samy starat o ochranu svých zájmů i sebe sama. To se obvykle děje v dobách velké nejistoty a obav z nepokojů a zvratů.

Wagnerovci u Bachmutu byli zničeni, vystřídali je výsadkáři, tvrdí ukrajinští velitelé

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám