Hlavní obsah

Rusko utrpělo jednu z největších ztrát letadel, ničila je kazetová munice z raket ATACMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské útoky na letiště v Luhansku a Berďansku způsobily v úterý ruskému letectvu jedny z největších ztráty během jednoho útoku. Přispěla k tomu kombinace střel ATACMS s hlavicemi se submunicí, takže jedna byla schopna zničit více vrtulníků naráz. Ztráty přiznalo několik ruských vojenských blogerů. Požáry potvrzují družicové záběry.

Foto: Lockheed Martin

Vypuštění rakety ATACMS z raketometu M270 na pásovém podvozku

Článek

„Ráno nebylo dobré. Chochli (Ukrajinci) v noci zaútočili raketami ATACMS na naše letiště, na kterém je dislokováno armádní letectvo. Je to jeden z nejzávažnějších útoků za celu dobu SVO , jestli ne vůbec nejzávažnější. Jsou ztráty na lidech i technice ,“ uvedl ruský kanál na Telegramu FighterBomber, přičemž pro Ukrajince použil hanlivé označení a válku označil za speciální vojenskou operaci (SVO).

Na twitterovém účtu GiringGirkin, který zprávu převzal, se objevily i záběry požáru na letišti, kde je vidět jeden vrtulník Mil před několika ohnisky požáru. Zřejmě šlo o požáry dalších strojů. Že byly na základně v Berďansku zasaženy vrtulníky, nepřímo potvrzují snímky z družice NASA v tepelném spektru. Zachycují vysokou teplotu na několika místech na stojánce, kde byly předtím vyfotografovány helikoptéry. Byly mezi nimi i bitevní Kamovy Ka-52, používané k ničení ukrajinských tanků nasazených k protiútokům.

Takovéto záběry u druhého napadeného letiště u Luhansku nejsou, ale starší záběry zachycovaly, že je na něm velký počet helikoptér.

O prvním útoku raketami ATACMS psala už v úterý večer americká média, jako The Washington Post, která uvedla, že byly použity ve verzi s doletem 165 km (maximální činí 300 km). Že Ukrajina dostává tyto střely, se uvádělo během září, v úterý si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pochvaloval, že se osvědčily, i když neřekl, že byly použity pro útoky na letiště.

Nejen ATACMS, ale také GLSDB, a hlavně submunice

Postupně vyšly najevo další podrobnosti: „Podle upřesněných informací použily ukrajinské jednotky při dvou útocích na letiště v Berďansku nejen střely ATCMS, ale také levnější verzi bomb malého průměru vypouštěných ze země – GLSDB,“ uvedl ruský kanál Rybar na Telegramu. „Jak GLSDB, tak i ATACMS se vypouštějí z pozemních raketometů M270 a HIMARS, přičemž obě mají dolet přes 150 km. Nejpravděpodobnějším místem vypuštění je vzhledem k bojovému doletu Záporožská oblast.“

Rybar zmínil i škody: „Bylo vypuštěno šest střel, tři zničila protivzdušná obrana, ale další tři dopadly na cíle. Při útoku byl zničen sklad s municí a několik vrtulníků utrpělo různě závažná poškození.

Bloger Vladimir Rogov upozornil, že nešlo jen o první nasazení raket ATACMS, ale také, že nesly hlavice se submunicí M74, která pokryje větší plochu. Institut pro studium války podotkl, že díky ní může Ukrajina při útocích na letiště zničit více letadel naráz, zatímco dosud mohla ničit jednou raketou jen jedno letadlo.

Rusové budou muset změnit taktiku

ISW upozornil, že v ohrožení jsou nyní i ruské sklady munice – a Rusové je budou muset přesunout hlouběji do týlu, což jim zkomplikuje logistiku. Přesun vrtulníků dále od fronty zkomplikuje jejich nasazení, protože budou muset létat z větší dálky. Kvůli tomu budou moci strávit u fronty kratší dobu.

Zmínil, že se ukrajinskému velení podařilo využít momentu překvapení, kdy Rusové nepočítali s útokem tak daleko od fronty. Vrtulníky v Berďansku stály volně na stojáncích bez jakékoli ochrany.

Rybar upozornil, že ruská armáda bude muset zareagovat: „Nasazení ATACMS, GLSDB a dalších nových raket dlouhého doletu ze strany nepřítele povede ke změnám použití armádních letadel, jinak se bude opakovat situace s Čornobajivkou, kdy bylo ztraceno několik letadel na zemi.“

Na toto letiště u Chersonu zaútočili Ukrajinci opakovaně, nejprve palbou z minometů a drony Bayraktar TB2 a pak raketami HIMARS. Zničili nejen několik vrtulníků, ale rovněž zabili dva generály.

Rybar zkritizoval i štáb: „Velení zřejmě s takovým útokem na letiště nepočítalo, přestože se objevovala varování před náletem.“ Letiště bylo i v dosahu střel s plochu dráhou letu SCALP/Storm Shadow.

ATACMS se osvědčily, pochvaloval si Zelenskyj

Zahraniční

Ukrajinci poprvé použili rakety ATACMS. Cílem byla letiště v Berďansku a Luhansku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám