Hlavní obsah

Rusko prohrává hlavně kvůli slabému výcviku a velení založenému na strachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jack Watling, který se na Královském institutu spojených služeb (RUSi) věnuje pozemním silám, je přesvědčen, že nedostatečná vojenská schopnost Ruska může být klíčem k jeho porážce. Zmiňuje, že Rusko má v řadě oblastí náskok nad Západem, ale v realitě války selhává. Problémem je špatný systém výcviku, nepružnost a diktátorské řízení.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják vypaluje protitankovou raketu Kornet.

Článek

Watling připouští, že z hlediska velikosti nasazených formací a jejich vybavení představují ruské síly vážnou hrozbu v několika směrech. Považuje však za vysoce nepravděpodobné, že by se ruská armáda mohla vzpamatovat a zvrátit trajektorii na bojišti, která směřuje stále jasněji ke konci, byť porážka bude vyžadovat čas a tvrdé boje.

Watling využil komplexní analýzu uplatňovanou v americké armádě známou pod zkratkou DOTMLPF. Ta zahrnuje několik klíčových oblastí – doktrínu, organizaci, výcvik, vybavení, vedení a vzdělání i lidské zdroje.

Doktrína a vybavení nestačí

Doktrínu má ruská armáda jasnou a teoreticky by měla uspět. Ruská doktrína je jasnější a a ostřeji zaměřená než západní, jenomže v praxi se ji nedaří uplatnit.

I vybavení je dobře navržené. Uvádí to na příkladu dronu Orlan 10, který se snadno ovládá a je levný. Létá však dost vysoko na to, aby se zneškodnil prostředky krátkého dosahu, a je moc levný na to, aby se vyplatilo na něj nasadit pokročilejší systémy. Problém je, že většina ruského vybavení je jednoúčelová. Navíc se s prodlužující se válkou nasazuje velký počet různých systémů různého stáří s různým ovládáním a údržbou, což snižuje efektivitu.

Rusko má také velkou kapacitu na výrobu munice, jež má stále rezervy, ale to neplatí u přesných zbraní, protože Rusové nemají vyspělou mikroelektroniku a jsou závislí na dovozu.

Logistiku, která využívá dobré železniční sítě zase rozežírá korupce.

Putin strategicky selhal, řekl britský náčelník štábu

Válka na Ukrajině

Rusko se připravilo na jiný konflikt, má málo vojáků

Nic z toho však nevysvětluje současné neúspěchy. Ty podle Watlinga jsou dány jednak tím, že ruská armáda byla připravována na krátké války s tvrdými boji. Bez plošné mobilizace jsou ruské síly příliš malé na dlouhodobou válku. Na tu není vhodné ani jejich vybavení a logistika. Loni v listopadu se počítalo s devítiměsíčním nasazením sil, jenomže tato doba už uplynula. Naopak Ukrajinci se od roku 2014 připravují na dlouhou válku.

Strach a absence vzdělanosti

Hlavní slabinou je však rigidní diktátorské vedení a absence vzdělání. Vedení je diktátorské a postavené na strachu, což potlačuje iniciativu. Strach z trestu vede k tomu, že armáda plní i nesmyslné rozkazy. Ruské dělostřelectvo plní rozkazy tak, jak přicházejí za sebou, a i když například nová zpravodajská zjištění ukazují, že se nepřítel přesunul, ostřeluje se napřed původní cíl a až pak to místo, kam se nepřítel přemístil.

Chybí vzdělanost a možnost většího kariérního růstu. Kvůli stárnoucí populaci chybí dost rekrutů a lidé z chudých oblastí vrstev navíc neznají dobře moderní techniku. Postrádají motivaci, jsou neefektivní a nejsou ochotni se obětovat jeden pro druhého, což se zhoršuje s rostoucím počtem obětí.

Nedělejte to, odpověděli bychom, varoval Biden Putina před použitím jaderných zbraní

Zahraniční

Špatný výcvik

Největší slabinou je ale špatný výcvik a nedostatek vycvičených specialistů. Na začátku války bylo pro invazi vyčleněno 317 bojových letadel, ale k dispozici byla u hranic s Ukrajinou jen stovka pilotů.

Ruští vojáci navíc absolvují pouze výcvik určený pro plnění jednoho určitého typu úkolu, takže jim chybí flexibilita a schopnost se přizpůsobit změnám. Vojáci se většinou cvičí až u jednotek, které jsou však na Ukrajině, kde je málo prostoru pro výcvik před nasazením do bojů.

I Ukrajina má potíže s výcvikem, protože čelí raketovému ostřelování, ale část vojáků se cvičí v zahraničí a tam dostávají lepší výcvik.

Přestože Rusko mělo na počátku války převahu ve vybavení, ruské výkony byly slabé. Jak nyní čelí Rusové přečíslení, jejich jednotky postrádají motivaci a přicházejí o vybavení, šance Kremlu na úspěch mizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám