Hlavní obsah

Rusko podle Kyjeva připravuje 100 tisíc nových vojáků, možná kvůli letní ofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko připravuje nové uskupení o velikosti zhruba 100 tisíc vojáků a není vyloučeno, že ho plánuje použít při možné letní ofenzivě, sdělil podle serveru RBK-Ukrajina velitel ukrajinských pozemních vojsk Oleksandr Pavljuk. Ruský investigativní portál Vjortska pak napsal, že podle jeho zdrojů plánuje ruské ministerstvo obrany v nejbližší době vyslat do války dalších 300 000 lidí, především rezervistů, ale možná i branců, kterým skončí základní vojenská služba.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní náborové středisko ruské armády v Petrohradě. Snímek z letošního ledna

Článek

Podle Pavljuka není vyloučeno, že Rusové do léta nashromáždí dostatek sil a přejdou v jedné z oblastí fronty do ofenzivy. Vyjádření přišlo ještě před pátečním útokem v Krasnogorsku u Moskvy, při němž zahynulo nejméně 115 lidí a který ruská tajná služba FSB dává do souvislosti s Ukrajinou, ačkoliv se k němu přihlásil Islámský stát.

„Jsou to zatím ty nejhorší prognózy,“ uvedl. „Ruské plány neznáme úplně přesně. Je ale známo, že (Rusové) vytvářejí uskupení o více než 100 tisících vojácích. Není to nutně kvůli nové ofenzivě, možná, že ho využijí k doplnění svých jednotek ztrácejících bojeschopnost,“ sdělil také velitel pozemních vojsk.

Podle ruského portálu Vjorstka je pak možné, že Rusko vyhlásí novou mobilizaci. Podle jeho zdrojů bude také nejspíše vyvíjen tlak na brance, aby podepsali kontrakt s armádou.

Rusko letos zformuje dvě nové armády, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve tento týden prohlásil, že Moskva plánuje do konce letošního roku zformovat další dvě kombinované armády a 14 divizí. Nechal se rovněž slyšet, že v invazní armádě se již dříve objevily další armádní sbor, motorizovaná střelecká divize, jakož i „flotila řeky Dněpr“ a brigáda říčních člunů flotily.

Pokud by Rusko dokázalo zmobilizovat dalších 200 tisíc až 250 tisíc vojáků, ocitla by se Ukrajina, která čelí problémům s vlastní mobilizací, ve značných problémech, podotkl v této souvislosti podle agentury Unian ukrajinský vojenský analytik Jevhen Dikij.

Putin se připravuje na rozsáhlý konflikt s NATO. Může k němu dojít dřív, než Západ odhaduje

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám