Hlavní obsah

Rusko letos zformuje dvě nové armády, řekl Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva plánuje do konce letošního roku zformovat další dvě kombinované armády a 14 divizí, oznámil ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Nechal se rovněž slyšet, že v invazní armádě se již dříve objevil další armádní sbor, motorizovaná střelecká divize, jakož i „flotila řeky Dněpr“ a brigáda říčních člunů flotily.

Rusko chce do konce roku zformovat dvě kombinované armády, oznámil ŠojguVideo: Reuters

 
Článek

„Do konce roku je plánováno vytvoření dvou kombinovaných armád a třiceti formací, včetně čtrnácti divizí a šestnácti brigád,“ prohlásil Šojgu. Rusko, které pokračuje v rozsáhlé vojenské invazi na Ukrajinu, podle něj hodlá pokračovat ve „zlepšování bojové a početní síly“ armády „úměrně hrozbám pro vojenskou bezpečnost země“.

Pokud by Rusko dokázalo zmobilizovat dalších 200 tisíc až 250 tisíc vojáků, ocitla by se Ukrajina, která čelí problémům s vlastní mobilizací, ve značných problémech, podotkl tento týden podle agentury Unian ukrajinský vojenský analytik Jevhen Dikij.

Nová pravidla mobilizace by paralyzovala ekonomiku, varují ukrajinské podniky

Evropa

Ten přitom podotkl, že právě toto je přibližné množství vojáků, které Moskva dokáže v rámci čtyř až šestiměsíčního cyklu reálně mobilizovat. Předchozí zkušenosti s „částečnou mobilizací“, kdy se Moskva pokusila téměř naráz poslat do války zhruba 450 tisíc lidí, vedly k chaosu, kdy se v terénu ocitaly jednotky bez základního výcviku i vybavení, podotkl Dikij.

Šojgu během středečního projevu také řekl, že ruské síly sestřelily během ruských prezidentských voleb 419 ukrajinských bezpilotních letounů a 67 raket. Nedodal přitom, kolikrát se Ukrajincům podařilo zasáhnout cíl.

Do ruské armády vstoupí denně tisíc lidí. Potřebují prý uživit rodinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám