Hlavní obsah

Rusko neuspělo. Tajná volba v OSN se konat nebude

Valné shromáždění OSN v pondělí odmítlo ruský návrh na tajné hlasování ohledně rezoluce odsuzující anexi ukrajinských území. Hlasovat se tak bude veřejně, výsledek se očekává nejdřív ve středu.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja

Článek

Valné shromáždění rozhodlo 107 hlasy o tom, že o návrhu rezoluce, která odsuzuje „nezákonná takzvaná referenda“ a ruský „pokus o nezákonnou anexi“ čtyř ukrajinských území, se bude hlasovat veřejně, nikoli tajně.

Hlasování se uskuteční pravděpodobně ve středu nebo ve čtvrtek.

Odsoudit anexi Ukrajiny? Každý stát OSN bude hlasovat jednotlivě

Válka na Ukrajině

Jde o další ránu pro postavení Ruska na mezinárodním poli. Pouze 13 zemí hlasovalo proti tomu, aby se o rezoluci hlasovalo veřejně, dalších 39 zemí se zdrželo. Čína s Ruskem nehlasovaly.

Indie, která se dosud stavila k ruské agresi na Ukrajině váhavě, hlasovala pro veřejné hlasování.

Rusko tvrdí, že západní tlak znemožňuje části světa „vyjadřovat postoje veřejně“. Během pondělního jednání ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja zpochybnil smysl rezoluce.

Takové pohrdání se moc nevidí. Rusové dávali najevo, že pro ně Ukrajina není stát, popisuje Miko atmosféru v OSN

Válka na Ukrajině

„Co to má společného s mírem a bezpečností nebo snahou urovnat konflikty?“ řekl Něbenzja a označil to za „další krok k rozkolu a eskalaci, což určitě není něco, co by naprostá většina států v této místnosti potřebovala“.

Přidají se další země?

Odsouzení „pokusu o anexi“ ukrajinských území se projednávalo 30. září v Radě bezpečnosti, ale Rusko hlasování zablokovalo svým vetem, stejně jako ve všech předchozích případech od začátku spuštění agrese.

Hlasování se tak přesouvá do Valného shromáždění, jehož závěry ovšem nejsou závazné a mají pouze deklaratorní povahu.

Přímý konflikt s NATO nechceme, na rostoucí zapojení Západu ale odpovíme, tvrdí ruská diplomacie

Zahraniční

Pokud však jednání Ruska odsoudí drtivá většina členských států OSN –⁠ ještě větší než v březnu, kdy pro odsouzení invaze hlasovalo 141 států –, bude to pro Kreml silný signál, že světu dochází trpělivost a může tak být podle diplomatů přitlačen k tomu, aby usedl k jednání o míru.

Důležité bude sledovat, jak se k otázce postaví africké země, kde je vliv Ruska nezanedbatelný, a pak také dosud váhající státy jako Indie, Čína, Írán nebo Spojené arabské emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám