Hlavní obsah

Přímý konflikt s NATO nechceme, na rostoucí zapojení Západu ale odpovíme, tvrdí ruská diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přímý konflikt se Spojenými státy není v zájmu Ruska, řekl agentuře RIA Novosti Sergej Rjabkov, náměstek šéfa ruské diplomacie. Rusko podle jeho slov ale bude muset reagovat na eskalaci napětí a rostoucí zapojení Západu do konfliktu.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Rjabkov

Článek

„Je zřejmé, že přímý střet se Spojenými státy a NATO není v zájmu Ruska. Varujeme a doufáme, že Washington a další západní metropole jsou si vědomy nebezpečí nekontrolované eskalace,“ řekl Rjabkov.

Vzhledem k rostoucímu zapojení Spojených států a Evropy do konfliktu na Ukrajině bude muset Rusko muset přijmout protiopatření, uvedl Rjabkov. Západní země od počátku ruské agrese poskytují Kyjevu nejen finanční a diplomatickou podporu, ale také dodávají bránící se Ukrajině vyspělé zbraňové systémy.

„Rusko bude nuceno přijmout adekvátní protiopatření,“ zdůraznil Rjabkov. Dodal, že Moskva s lítostí konstatuje, že se západní země „nepřetržitou rozsáhlou pomocí Kyjevu, výcvikem ukrajinských ozbrojených útvarů na území aliančních zemí, poskytováním zpravodajských informací, satelitními snímky až po definici cílů pro dělostřelecké údery a plánováním operací stále více zapojují do konfliktu na straně kyjevského režimu“, zatímco „vůdci na různých úrovních ve Spojených státech a Evropě volají po porážce naší země na bojišti“.

Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu na mostě v Kyjevě.Video: Newsflare, AP

Moskva opakovaně uvedla, že dodávky západních zbraní konflikt pouze prodlužují a přeprava zbraní se stává legitimním cílem ruské armády.

Rusko v pondělí podniklo jedny z nejrozsáhlejších vzdušných úderů na Ukrajinu od začátku invaze letos v únoru. Při ostřelování několika ukrajinských měst, včetně metropole Kyjeva, zemřelo nejméně 14 lidí a bezmála 100 utrpělo zranění. Údery také na mnoha místech vyřadily z provozu dodávky elektrické energie a tepla.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že úder je odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na Krym, ukrajinský poloostrov anektovaný v roce 2014 Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám