Hlavní obsah

Rusko na Ukrajině ztratilo přes 100 tisíc vojáků. Kyjev je na tom podobně, tvrdí americký generál

Washington

Přes 100 tisíc ruských vojáků na Ukrajině zemřelo nebo bylo zraněno, řekl ve středu americký generál a předseda sboru náčelníků štábu Mark Milley. Podobná čísla podle něj ale pravděpodobně vykazuje také Kyjev.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Předseda amerického sboru náčelníků štábu Mark Milley

Článek

„Přes sto tisíc ruských vojáků bylo zabito či zraněno. To samé zřejmě platí také o Ukrajině,“ uvedl Milley. Jeho vyjádření sice nelze nezávisle ověřit, je ale zatím nejvyšším americkým odhadem počtu obětí v bezmála devítiměsíčním konfliktu.

Milley také zdůraznil, že vzhledem k blížící se zimě existuje prostor pro vyjednávání, protože je možné, že Rusko ani Ukrajina nebudou mít možnost válku vojensky vyhrát.

„Je třeba vzájemně uznat, že vojenského vítězství v pravém smyslu slova pravděpodobně nelze dosáhnout, a proto je třeba se obrátit k jiným prostředkům. Je tu příležitost vyjednávat, aby bylo dosaženo míru. Je třeba se té šance chopit,“ naznačil Milley.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve podepsal výnosy, které Ukrajině zakazují přímá jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle poradce Mychajla Podoljaka bude jednání s Ruskou stranou možné až ve chvíli, kdy Rusové opustí ukrajinské území.

Milleyho komentáře navíc přichází v době, kdy Rusové opouštějí západní břeh Dněpru včetně Chersonu, což je pro Moskvu velká rána do zubů. Všeobecně se ale předpokládá, že se o město svede tvrdá bitva.

Stahování Rusů z Chersonu past není, tvrdí Američané

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám