Hlavní obsah

Rusko může zaútočit o pravoslavných svátcích, varuje britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Rusko bude pokračovat v masivním ostřelování Ukrajiny, přičemž se bude zaměřovat především na energetickou infrastrukturu, uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka. Odstup sedmi až deseti dnů však může zkrátit, aby zlomilo morálku Ukrajinců slavících pravoslavné Vánoce. Rusko se o svátcích bojí odvetných úderů.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Vojenský prokurátor obhlíží trosky ruských raket sebraných v Charkově.

Článek

„Od října se Rusko drží obecného vzoru provádět intenzivní vlny útoků každých sedm až deset dní,“ uvedla britská rozvědka.

„Rusko se bude jistě držet tohoto vzoru ve snaze překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu. Nicméně je tu realistická možnost, že Rusko poruší pravidlo a zaútočí v příštích dnech ve snaze podlomit morálku ukrajinské populace v období (tamních) novoročních svátků,“ dodala rozvědka.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na Nový rok bude 2000 příslušníků protivzdušné obrany (PVO) na svých stanovištích u Moskvy.

Rusko chystá další mobilizaci, vojáci nasazení na Ukrajině budou osvobozeni od daně z příjmu

Válka na Ukrajině

Během oslav pravoslavných Vánoc a Nového roku (pravoslavného, podle juliánského kalendáře) bude u jednotek PVO sloužit na dvacet tisíc vojáků.

„Jsou pověřeni úkoly protivzdušné obrany a protiraketové obrany Moskvy a centrální průmyslové oblasti Ruska,“ uvedla rozvědka.

Podle zpráv médií budou obyvatelům Bělgorodu na Silvestra na náměstí rozdány mapy krytů.

Jde jednoznačně o obavy z ukrajinských útoků u fronty, přičemž v Bělgorodu byly několikrát zasaženy vojenské objekty – ale i ve větší vzdálenosti – poté, co Ukrajinské drony opakovaně zasáhly několik set kilometrů vzdálenou základnu strategických bombardérů na letišti Engels.

Rusové dál útočí na Bachmut, Ukrajinci u Kreminny

Zatím se Rusové dále snaží postoupit u Bachmutu a Avdijiky, což jsou už po dlouhé týdny hlavní směry ruských útoků. Města a vesnice u Bachmutu byly opět terči ostřelování stejně jako Avdijivka a okolí, uvedl v sobotní svodce ukrajinský generální štáb.

Ukrajinci se naopak zkoušejí osvobodit Kreminnu. Vojensko-civilní správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, jak by to bylo významné. „Otevírají se dva směry. Jedním je Starobilsk,“ řekl Hajdaj.

Tam mají Rusové logistické centrum, bez něhož pro ně bude obtížné zásobovat vojáky v oblasti, poskytovat jim techniku nebo přisouvat zálohy.

„Druhým je Rubižne – Severodoněck,“ dodal Hajdaj s tím, že pokud by se podařilo uspět při útoku tímto směrem, mohlo by se rozbít uskupení ruských jednotek útočících na Bachmut.

Ukrajinská armáda současně uvedla, že za poslední den vyřadila z boje 710 ruských vojáků, zničila 16 obrněných vozidel, 24 aut, tři tanky a šest dělostřeleckých systémů. Čísla ale není jak ověřit.

V Kyjevě se rozezněl poplach, útočily drony

Válka na Ukrajině

Ukrajinci útočí na Kreminnu, brání se u Bachmutu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám