Hlavní obsah

Rusko chystá další mobilizaci, vojáci nasazení na Ukrajině budou osvobozeni od daně z příjmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady oznámily, že vojáci a státní zaměstnanci nasazení na Ukrajině nebudou muset platit daň z příjmu. Je to další způsob, jak zvýšit zájem vojáků o službu ve válce a získat podporu pro ruskou vojenskou operaci, uvedla agentura AFP. Podle ukrajinské vojenské rozvědky GUR Rusko spustí další vlnu mobilizace 5. ledna.

Foto: ČTK

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov

Článek

Nová opatření se mají týkat všech lidí, kteří bojují ve čtyřech oblastech Ukrajiny, jež Rusko jednostranně anektovalo, tedy v Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti.

O novém opatření mluvil ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když zmiňoval výjimky z protikorupčního zákona.

Vojáci, policisté, členové bezpečnostních služeb a další státní zaměstnanci v těchto čtyřech oblastech nadále nebudou muset poskytovat informace o „svých příjmech, výdajích a majetku“.

Rusko spustí ve čtvrtek další mobilizaci, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Dekret rovněž uvádí, že mají právo přijímat „odměny a dary“, které jsou humanitárního druhu a dostali je v rámci účasti na vojenské operaci na Ukrajině. Nařízení se vztahuje i na jejich rodiče a děti a má zpětnou planost od 24. února, kdy začala ruská invaze.

Další kolo mobilizace

„Rozhodli se zahájit novou vlnu mobilizace 5. ledna. Nevím, jestli to oznámí přesně 5. ledna, ale 5. leden je den, na kdy je to plánované,“ uvedl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Buďanov. Podle něj přitom stávající vlna mobilizace ještě pokračuje.

Volba data působí sporně vzhledem k tomu, že datum předchází oslavám pravoslavných Vánoc.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov současně varoval, že by Rusko mohlo v novém roce zavést stanné právo a uzavřít hranice.

„Na počátku ledna ruské úřady zavřou hranice pro muže, pak vyhlásí stanné právo a zahájí další vlnu mobilizace,“ uvedl Reznikov s tím, že kdo se chce vyhnout nasazení, měl by podle něj rychle odcestovat do zahraničí.

Kreml zavedl řadu opatření, která mají zvýšit zájem o boje na Ukrajině. Nabízí náborové příspěvky a odměny za odsloužení nejméně tří měsíců, lepší přístup k půjčkám i pomoc rodinám, pokud jejich blízcí padnou nebo budou zraněni.

Kreml to sice popírá, ale zřejmě připravuje druhou vlnu mobilizace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám