Hlavní obsah

Rusko zvažuje odstoupení od smlouvy o zákazu jaderných testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada ruské Státní dumy na svém příštím zasedání bude jednat o stažení ratifikace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBT). Informuje o tom ruský list Kommersant, podle kterého to v pátek prohlásil předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem

Článek

„Situace ve světě se změnila. Dnešní výzvy vyžadují nová řešení. Na příštím zasedání Rady Státní dumy budeme projednávat otázku odvolání ratifikace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek,“ napsal na Telegramu Volodin.

„Odpovídá to národním zájmům našeho státu. A bude to reciproční odpověď na postoj Spojených států, které smlouvu ještě neratifikovaly,“ dodal předseda dolní komory ruského parlamentu, na něhož odkazuje list Kommersant.

O možném odstoupení od smlouvy hovořil ve čtvrtek i ruský prezident Vladimir Putin, který se dále nechal slyšet, že ruská doktrína naznačuje možnost použití jaderných zbraní například v případě agrese proti Rusku za použití konvenčních zbraní, kdy je ohrožena samotná existence Ruské federace.

Putin podle Kommersantu dále uvedl, že na této doktríně zatím nehodlá nic měnit, a zároveň poznamenal, že zatímco Rusko tuto smlouvu podepsalo i ratifikovalo, Spojené státy zatím zůstaly pouze u podpisu. K ratifikaci totiž z jejich strany zatím nedošlo. Smlouva byla přijata Valným shromážděním OSN v roce 1996, ale nevstoupila v platnost, protože ji osm zemí neratifikovalo.

Chceme nový světový řád, řekl Putin v očekávaném projevu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám