Hlavní obsah

Reakce Ruska na masakr v Buči: Je to podvrh

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že fotografie masakru civilistů v ukrajinském městě Buča jsou podvrh a fake. Svědčí o tom údajně to, že se objevily až čtyři dny poté, co ruská armáda město opustila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Kde byly ty fotky předchozí čtyři dny? To jen ukazuje, že jde o fake,“ uvedlo ministerstvo na oficiálním účtu na síti Telegram.

Na jednom ze zveřejněných videí je prý také patrné, že dvě z těl údajně mrtvých civilistů se hýbou.

BBC uvedla, že zmíněné video zhlédla její moskevská redakce a nezaznamenala, že by se na něm oběti hýbaly. Další redakce, která video viděla, si jej přehrála zpomaleně a taktéž nezjistila, že by se těla hýbala.

Ve městě jsou i západní novináři, kteří těla viděli. Reportéři AFP a BBC v Buči napočítali v ulicích nejméně 20 těl. Některá měla spoutané ruce.

Ukrajinská prokurátorka Iryna Venediktovová tvrdí, že ve městech v okolí Kyjeva bylo nalezeno 410 těl, u nichž je podezření na spáchání válečného zločinu.

EU je v šoku z masakru v Buči. Pomůže s důkazy

Válka na Ukrajině

Fotografie lidí, z nichž někteří jsou spoutaní, nebo je patrné, že byli zastřeleni při jízdě na kole, se začaly objevovat v pátek večer, tedy den po odchodu ruských vojáků z Buče. Těla ležela nepohřbená na ulicích. O víkendu se k nim začali vyjadřovat světoví státníci.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják kontroluje tělo jednoho z civilistů kvůli zprávám, že Rusové podminovali právě i mrtvá těla.

Rusko uvedlo, že Buču opustilo a následně na město podnikli dělostřelecký útok Ukrajinci. „To mohlo vést ke smrti civilistů,“ uvedlo ruské ministerstvo. Masové hroby prý vykopali Ukrajinci.

Ukrajina viní Rusko z válečných zločinů v Buči. Vojáci, kteří do města přišli, museli mrtvá těla kontrolovat kvůli informaci, že je Rusové podminovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám