Hlavní obsah

Ruská televize přerušila spolupráci s moderátorem, který navrhoval topit ukrajinské děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská televizní stanice Russia Today přestala spolupracovat s moderátorem Antonem Krasovským. Důvodem je rozhovor, ve kterém navrhoval, že ukrajinské děti, které za Sovětského svazu vnímaly Rusy jako okupanty, měly být „hozeny do řeky se silným proudem“ a utopeny. O rozhodnutí informovala na Telegramu šéfredaktorka kanálu Margarita Simonjanová.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandista Anton Krasovskij

Článek

„Prohlášení Antona Krasovského je divoké a nechutné. Možná Anton vysvětlí, jaká dočasná nepříčetnost to způsobila a jak se mu to dostalo z jazyka. Je těžké uvěřit, že Krasovskij upřímně věří, že by se děti měly topit,“ napsala v neděli před půlnocí Simonjanová.

Podle ní není možné v tuto chvíli pokračovat ve spolupráci.

„Pro tuto chvíli naši spolupráci přerušuji, protože ani já, ani ostatní zaměstnanci RT nemůžeme připustit, aby se byť jen mihla myšlenka, že by někdo z nás byl schopen sdílet takové nesmysly,“ pokračovala šéfredaktorka televize financované z ruského státního rozpočtu.

Kuleba požaduje zákaz ruské televize, jejíž moderátor doporučil topit ukrajinské děti

Evropa

Proč rozhovor s genocidními komentáři do vysílání vůbec vpustila, nevysvětlila. Ke konci svého příspěvku nicméně nepřímo vyzvala k ukončení války, byť slovo „válka“ - jehož použití je v souvislostí s invazí na Ukrajinu v Rusku zakázané - přímo nepoužila.

„Dětem Ukrajiny, Donbasu a všem ostatním dětem přeji, aby to všechno co nejdříve skončilo a ony mohly opět žít a studovat v míru - v jazyce, který považují za svůj mateřský,“ uzavřela Simonjanová.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po nechutných komentářích Krasovského vyzval všechny země světa, aby na svém území ruskou televizní stanici RT zakázaly.

Topit děti v řece

Krasovskij - proválečný komentátor ruské televize, na kterého Evropská unie uvalila sankce - reagoval na vyprávění ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka o tom, jak mu děti při jeho návštěvě Ukrajiny v 80. letech minulého století říkaly, že by se jim žilo lépe, kdyby jejich zemi neokupovala Moskva.

„Měli je utopit,“ reagoval Krasovskij. „Prostě ty děti utopte, utopte je,“ hlásal moderátor. Případně by je podle něj mohli „strčit do chatrčí a upálit“.

V krátkém výseku rozhovoru, který se objevil na sociálních sítích, se Krasovskij také vysmál obviněním, že ruští vojáci během invaze znásilňovali starší ukrajinské ženy.

„Vlády, které ještě nezakázaly RT, se musí podívat na tento úryvek,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba na Twitteru, kde záznam sdílel.

„Agresivní podněcování ke genocidě (toho člověka za to postavíme před soud), které nemá nic společného se svobodou slova. Zakažte RT po celém světě,“ dodal Kuleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám