Hlavní obsah

Kuleba požaduje zákaz ruské televize, jejíž moderátor doporučil topit ukrajinské děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba opět vyzývá všechny země světa, aby na svém území zakázaly ruskou televizní stanici RT. Důvodem je, že ředitel vysílání a moderátor Anton Krasovskij vyzval, aby se topily ukrajinské děti, které říkají, že je Ukrajina okupovaná.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Vlády, které dosud nezakázaly ruskou televizi RT, by měly můj příspěvek sledovat. Snad nedovolíte RT vysílat ve vašich zemích, když tam dochází k agresivnímu podněcování ke genocidě, která nemá nic společného se svobodou slova. Tuto osobu (Krasovského – pozn. red.) za to postavíme před soud. Zakažte RT po celém světě!“ vyzval na Twitteru Kuleba.

Krasovskij vedl rozhovor s ruským spisovatelem sci-fi Sergejem Lukjaněnkem. Ten si stěžoval, že byly na Ukrajině protiruské nálady.

Spisovatel pak vzpomínal, jak byl v roce 1980 ještě jako dítě poprvé na Ukrajině v Zakarpatí.

„Ukrajinské děti mi říkaly, že Ukrajina je okupovaná Moskaly (hanlivé označení pro Rusy), a pokud by tam nebyli, tak by si děti žily jako ve Francii. A nebyly to ukrajinské děti, které by mluvily ukrajinsky, takové tam také byly, ale ty byly úplně normální,“ uvedl Lukjaněnko.

Spisovatel pak popsal, o jaké děti šlo. „Byly to ruskojazyčné děti s ruskými příjmeními, otec jednoho byl voják. Byli to Rusové mluvící rusky,“ dodal.

Topit děti v řece

V moderátorovi to už vřelo a dal najevo nenávist. „Takové by se měly topit v řece Tise s kachnami. Topit tyto děti, topit, rovnou v Tise,“ rozčiloval se Krasovskij.

Narážel tím na známou lidovou píseň Pluje kachna po Tise.

Ruský propagandista kritizuje Západ, sám ale používá západní elektroniku

Válka na Ukrajině

Když si moderátor všiml, že je spisovatel, který jinak dával najevo svůj proruský postoj, zaskočen, řekl mu: „To není váš způsob, protože jste spisovatel sci-fi, inteligentní člověk. To je naše metoda. Řekly, že je Moskali okupují, tak je rovnou hodíš do řeky, kde je silný proud.“

Moderátor se pak pustil do kritiky Zakarpatí, kde je vše hrozné a každé kuče (nelichotivému příbytku) říkají chata. „Zavřít je do těch kuč a zapálit je,“ nebral si servítky.

Babky by měly být vděčné za znásilnění

Moderátor svou nenávist a opovržení k Ukrajincům dával najevo už předtím, když spisovatel mluvil, jaká panuje na Ukrajině hysterie.

Krasovskij se proto ptal: „Pamatuješ na všechny ty příběhy, jak dávají našim vojákům viagru?“

„V balíčcích, aby znásilňovali ukrajinské babky. Pane bože, babky by daly všechny své peníze naspořené na pohřeb, aby byly znásilněny ruskými vojáky,“ dodal moderátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám