Hlavní obsah

Ruská armáda je po invazi výrazně slabší

Moskva

Navzdory výrazným investicím v posledních letech je ruská armáda po invazi na Ukrajinu výrazně slabší, a to jak materiálně, tak i koncepčně. Ve své zprávě to v úterý uvedlo britské ministerstvo obrany. Obnovu ruské armády navíc ztíží sankce uvalené západními zeměmi, což bude mít dlouhodobý dopad na schopnost Ruska nasadit konvenční vojenskou sílu, domnívá se britské ministerstvo.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruská vojenská vozidla u Mariupolu. Snímek je v poloviny dubna.

Článek

Ruský obranný rozpočet se v letech 2005 až 2018 přibližně zdvojnásobil. Investice podle Londýna plynuly zejména do několika špičkových leteckých, pozemních a námořních kapacit.

Rusko se pokusí anektovat Donbas, tvrdí americký velvyslanec

Válka na Ukrajině

„Modernizace fyzického vybavení však Rusku neumožnila ovládnout Ukrajinu. Selhalo ve strategickém plánování i při realizaci svých operací, početní převahu nedokázalo proměnit v rozhodující výhodu,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Ruská armáda za 68 dní od začátku invaze na Ukrajinu přišla o 23 800 mužů, 194 letadel, 155 vrtulníků a více než 1000 tanků a přes 2500 obrněných vozidel, píše server Ukrajinska pravda. Jeho tvrzení ale nelze nezávisle ověřit, Moskva přiznává výrazně nižší ztráty.

Zelenskyj: Lavrov svými výroky přesunul vinu z nacistů na Židy

Válka na Ukrajině

Ve své pondělní zprávě britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám