Hlavní obsah

Rakušan: V Česku je podle odhadů už zhruba 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Praha

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Česka kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 tisíc. Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem, autobusy i auty, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínský policista pomáhá v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině s vypisováním dokumentů potřebných k vyřízení pobytu ukrajinských uprchlíků v Česku.

Článek

„Počet není přesný, je to odhad,“ uvedl v neděli ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Vít Rakušan (STAN).

Po pátečním jednání štábu Rakušan uváděl, že podle odhadů je v Česku 50 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Za ostřelování jaderné elektrárny mohou Ukrajinci, tvrdí Putin

Válka na Ukrajině

Za deset dní od začátku ruské agrese proti Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámil v neděli vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi.

Evropská komise podle její místopředsedkyně Věry Jourové počítá s tím, že by čtyřicetimilionovou zemi mohlo v krajním případě opustit na osm milionů lidí. Největší část uprchlíků z válkou zasažené země míří do Polska, Maďarska a Moldavska.

BEZ KOMENTÁŘE: Davy ukrajinských uprchlíků míří na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné Nemecké.Video: AP

Do Polska, kde žije silná ukrajinská komunita, od začátku ruské invaze přišlo za deset dnů 922 400 lidí z Ukrajiny. Jen za sobotu polští pohraničníci odbavili asi 129 000 uprchlíků.

V Česku míří běženci nejčastěji do Prahy a středních Čech. Ve společném pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od jeho úterního spuštění odbaveno do dnešního poledne přes 10 tisíc lidí.

Věřit Rusku bylo naivní, zní z Hradu. Zeman se cítí podvedený

Válka na Ukrajině

Cizinecké policii se podle údajů ministerstva vnitra do soboty přihlásilo přes 42 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám