Hlavní obsah

Putinův spojenec adoptoval odvlečené ukrajinské dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Putinův politický spojenec, 70letý Sergej Mironov, který vede ve Státní dumě parlamentní frakci strany Spravedlivé Rusko, je uveden v úředních záznamech o adopci dítěte z ukrajinského dětského domova, které bylo odvlečeno do Ruska v 2022. Dvouletou holčičku z dětského domova odvezla Ruska, se kterou Mironov žije. Padla tak tvrzení ruských úřadů, že ukrajinské děti nenechávají adoptovat.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin při předávání vyznamenání Sergeji Mironovovi (vpravo)

Článek

Záznamy ukazují, že identita dítěte byla v Rusku změněna, uvedla stanice BBC, která při pátrání po osudu Margarity a dalších 47 dětí z chersonského oblastního dětského domova spolupracovala s Viktorií Novikovovou, která vyšetřuje porušování lidských práv okupanty. Novikovová shromažďuje důkazy pro kancelář ukrajinského generálního prokurátora, jež je předá Mezinárodnímu trestnímu soudu ICC.

Podle Mironova není zpráva pravdivá. „Podvrh od ukrajinských tajných služeb a jejich západních kurátorů,“ uvedl v pátek na síti X. Doprovodil to vlasteneckými tvrzeními a přesvědčením, že Rusko zvítězí.

Margaritu dala do dětského domova její matka krátce po porodu, otec děvčete není znám. Desetiměsíční Margarita byla nejmladším dítětem v domově. V srpnu se léčila s bronchitidou v dětské nemocnici v okupovaném Chersonu. Tam tehdy přišla neznámá žena v šeříkových šatech. Představila se jako náčelnice úřadu pro otázky dětí z Moskvy, vypověděla lékařka Natalja Ljutikovová. Po jejím odchodu lékařce opakovaně volal Rusy dosazený správce dětského domova v Chersonu. Požadoval, aby děvče bylo okamžitě předáno z nemocnice do dětského domova.

Dívka byla propuštěna z nemocnice do dětského domova za týden. Hned druhý den ji připravili na další převoz. Přijela pro ni skupina Rusů v maskáčových kalhotách s černými brýlemi a dívku odvezla. „Obávali jsme se,“ řekla sestra z dětského domova Ljubov Sajková.

O sedm týdnů později přijel do dětského domova ruský poslanec Igor Kasťukevič s dalšími představiteli a začal organizovat odvoz zbylých dětí včetně Margaritina nevlastního bratra Maxyma. „Vzali je z našich rukou a odnesli,“ dodala sestra Sajková. Video, které zveřejnil na sociální síti Telegram Kasťukevič, ukazovalo, jak jsou děti oblečené do teplých šatů odnášeny do autobusů a sanitek. „Děti budou přepraveny do bezpečných podmínek na Krymu,“ řekl poslanec, který celou akci označoval za humanitární misi.

Složité pátrání

Novikovová a BBC se pokusily osud Margarity i zbylých dětí vypátrat. Nejprve bylo potřeba zjistit identitu ženy v šeříkových šatech. Novikovové se podařilo najít dokument schvalující převoz dívky do moskevské nemocnice. Lékařka Ljutikovová vypověděla, že stav dívky po propuštění rozhodně nebyl takový, aby vyžadoval speciální léčení v Moskvě

Dokument podepsala Inna Varlamovová. Ukázalo se, že žena pracuje na neupřesněné pozici pro ruský parlament.

Ze záznamů drah se podařilo zjistit, že Varlamovová přijela do Chersonu vlakem v den, kdy byla Margarita odvážena z dětského domova. A nevracela se sama. Zpáteční lístek měla pro dva lidi.

Ruský zdroj dodal ještě jednu zajímavou informaci - Varlamovová se nedávno provdala za Sergeje Mironova, poslance strany Spravedlivé Rusko, který podporuje Putina a po anexi Krymu byl zařazen na několik sankčních seznamů, protože se tento bývalý parašutista aktivně podílel na vyvolání krymské krize.

Změna identity dívky

Hlavně se však podařilo získat také rodný list dívky, kterou u sebe oba mají. Jmenuje se Marina Mironovová. Jako rodiče jsou uvedeni Inna Varlamovová a Sergej Mironov. Na rodném listě, který byl vydán dodatečně, bylo uvedeno, že se dívka narodila 31. října 2021 - tedy v den, kdy se narodila Margarita.

Tým nemohl provést test DNA, ale další důkazy jsou dost jasné.

V ruských rukou je nadále také většina dětí z chersonského dětského domova. Podle ruských úřadů je jich nejméně 17 na Krymu. Všechny přitom mají rodiny a příbuzné na Ukrajině.

Rusko odvleklo děti z Ukrajiny

Ukrajina uvádí, že se jí podařilo identifikovat 1954 dětí, které byly odvezeny do Ruska. Vrátilo se jich méně než čtyři sta. Rusko popírá jak tato čísla, tak to, že by děti byly odebírány rodinám. Tvrdí, že spojuje děti s rodinami a přáteli, pokud na ně mají legitimní nárok. Mnoho rodičů však osud svých dětí ani nezná.

Případ Margarita jasně ukazuje, že Rusko porušuje Ženevské konvence i Úmluvu o právech dítěte, podle které má nárok znát své skutečné rodiče.

Ženevské konvence umožňují odvážet děti z okupovaných oblastí, jen pokud je to nutné pro zajištění jejich bezpečí nebo kvůli vojenským operacím. Musí však jít o dočasné reverzibilní opatření. Konvence však především zakazují měnit dětem identitu, což bylo flagrantně porušeno.

Případ současně ukazuje, že obhájkyně práv dětí v Rusku Marial Lvová-Bělovová lhala, když letos odpověděla na obvinění ICC, že Rusko záměrně odváží natrvalo děti z jejich rodné země, slovy: „Neprovádíme adopce. To je velmi důležitá skutečnost, protože adopce znamená, že se dítě stává plně občanem (Ruska) a může se změnit jeho jméno i příjmení i místo narození.“

Rusové prodávají zavlečené ukrajinské děti na sex, tvrdí ukrajinský ombudsman

Evropa

V Rusku skončilo 200 tisíc ukrajinských dětí, Zelenskyj mluví o zavlečení

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám