Hlavní obsah

Putinův projev nepřinesl žádnou naději, nemíní ustoupit ze svých cílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostov na Donu

Silvestrovský projev ruského prezidenta Vladimira Putina nedává naději, že by Kreml přistoupil na nějaké smysluplné řešení války na Ukrajině, uvedl v sobotu washingtonský Institut pro studium války (ISW). Podle něj je vítězství ve válce pro Rusko klíčové kvůli tomu, aby dál existovalo jako nezávislá země.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Prezident Vladimir Putin hovoří v nahrávce svého každoročního televizního novoročního poselství na Silvestra po předávání cen během jeho návštěvy velitelství Jižního vojenského okruhu.

Článek

„Tato vyjádření byla zřejmě míněna jako součást obhajoby nákladné války a jako výzva pro ultranacionalisty a zastánce války, kteří běžně říkají, že obrana nezákonně anektovaných teritorií je důvodem pro vytýčení ještě agresivnějších cílů,“ uvedl ISW.

Současně varoval: „Také naznačují, že Putin je nadále neochotný zvažovat smysluplné mírové řešení války, kterou zahájil jinak než za podmínek, jež diktuje Ukrajině a Západu. Je nepravděpodobné, že by Putin přijal jakýkoli menší výsledek, jestliže Ukrajina za pomoci západních podporovatelů nedokáže způsobit ruským silám další velké porážky a osvobodit výrazně větší část své okupované země.“

ISW také připomněl, že Putin nemluvil z Kremlu, ale z velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu obklopen důstojníky, čímž dával najevo, že je válečným vůdcem, jenž má dění ve svých rukou.

Klíčový rok pro budoucnost Ruska i světa. Putin promluvil k národu

Válka na Ukrajině

Putin podle ruských zdrojů také předal bojové zástavy armádním sborům samozvané Doněcké a Luhanské republiky, které Rusko anektovalo, a velitele ruských jednotek na Ukrajině Sergeje Surovikina vyznamenal Křížem svatého Jiří. Ukazuje to, že Surovikinovi věří, i když ani rozsáhlé útoky na ukrajinskou energetickou síť neposunuly Rusko k vítězství.

Putin se nevyjádřil k aktuálním plánům ani k další mobilizaci, o které se spekuluje a jež by podle ukrajinské tajné služby mohla začít už 5. ledna.

Promluvil i Šojgu

V předvečer Nového roku promluvil i mnohými zastánci války kritizovaný ministr obrany Sergej Šojgu, jemuž připisují neúspěchy ve válce. Šojgu pravil, že ruské vítězství je stejně nevyhnutelné jako příchod nového roku a má zabránit snahám vymazat „slavnou historii a veliké úspěchy“ Ruska. Ruské vojáky, kteří hájí právo civilistů mluvit rusky, označil za jejich obránce před genocidou a násilím, jež páchá Kyjev.

Šojguovo vystoupení naznačuje, že se navzdory kritice, které čelí, nechystá jeho výměna.

Přejete si zázraky? Příští rok zvítězíme, povzbudil Ukrajince Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám