Hlavní obsah

Putina na G20 nezatkneme, vzkázal brazilský prezident. Šéfa Kremlu by posadil ke stolu se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nebude zatčen, pokud příští rok přijede na summit skupiny G20. Prohlásil to prezident hostitelské Brazílie Lula da Silva, který by šéfa Kremlu posadil k jednacímu stolu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Brazílie je součástí Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na šéfa Kremlu v souvislosti s únosy dětí na Ukrajině vydal zatykač.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

„Věřím, že Putin může klidně přijet do Brazílie,“ řekl Lula s tím, že na příští summit šéf Kremlu dostane pozvánku. „Mohu vám říci, že pokud budu prezidentem Brazílie a on přijede do Brazílie, není možné, aby byl zatčen,“ citovala prezidenta jihoamerické země agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Budoucí a stávající hostitel. Brazilský prezident Lula a indický premiér Nárendra Módí na summitu G20 v Dillí

Brazilský prezident svá slova pronesl na okraj víkendového summitu G20 v indickém Dillí, kde Rusko místo Putina zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov. Indie členskou zemí ICC není, na rozdíl například od Jihoafrické republiky, která se v červenci dostala do prekérní situace, když řešila pozvánku Putina na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS. I tam nakonec přijel Lavrov, jihoafrický soud krátce poté rozhodl, že pokud by Putin přijel, bylo by nutné jej zatknout.

Mezinárodní zatykač na Putina a ruskou dětskou ombudsmanku Mariju Lvovou-Bělovou vydal ICC letos v březnu v souvislosti s únosy dětí na Ukrajině.

Krym Rusku, navrhoval dříve

Lula též řekl, že summit G20 je spíše ekonomická platforma, mírová jednání by se podle něj měla vést spíše na Valném shromáždění OSN. „To je místo, kde bychom měli vyzvat Putina a Zelenského, ať si sednou k jednacímu stolu, protože válku nikdo nechce,“ řekl brazilský prezident v rozhovoru s webem Firstpost.

Od loňského února, kdy ruská invaze na Ukrajinu začala, vydal brazilský prezident několik prohlášení smířlivých k Moskvě. Mimo jiné řekl, že Zelenskyj za válku nese „svůj díl viny“, a navrhoval také, aby byl Rusku v rámci vyrovnání přenechán anektovaný poloostrov Krym.

Ukrajinci jsou z G20 zklamaní. Prohlášení lídrů opravili červenou tužkou

Válka na Ukrajině

Erdogan na summitu G20 lobbuje za ústupky Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám