Hlavní obsah

Putin posunul válku na jinou úroveň, v odvetě za tanky Ukrajině cílí na civilisty, zní z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové už své útoky na Ukrajině nesoustřeďují primárně na vojenské cíle, nýbrž na civilisty. Jde o odvetu za nedávné oznámení Německa a Spojených států, že dodají Ukrajině moderní tanky. S takovým prohlášením v pátek přišel generální tajemník Evropské služby pro vnější činnost (EEAS) Stefano Sannino. Podle něj ruský vládce Vladimir Putin posunul válku na „jinou úroveň“.

Foto: ČTK

Klíčový unijní představitel Stefano Sannino

Článek

Sannino na tiskové konferenci v Tokiu v rámci svého asijsko-pacifického turné uvedl, že Putin „přešel od konceptu speciální operace ke konceptu války proti NATO a Západu“.

Zdůraznil, že německé a americké tanky mají Ukrajincům pomoci bránit se agresi, a ne z nich dělat útočníky.

„Myslím, že ty poslední události, pokud jde o dodávky zbraní, jsou jen vývojem situace a způsobu, jakým Rusko začalo posouvat válku na jinou úroveň,“ řekl Sannino. Dodal, že Rusko v odvetě za plánované dodávky tanků podniká „nevybíravé útoky“ na civilisty a města, a už se nesoustřeďuje na vojenské cíle.

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Zahraniční

Evropská unie válku podle Sannina sama nechce vyostřovat, nýbrž „pouze dává možnost zachránit životy a umožnit Ukrajincům bránit se těmto barbarským útokům.“ Sannino v současnosti působí jako generální tajemník Evropské služby pro vnější činnost, což lze ve zkratce popsat jako diplomatický sbor EU na supranacionální úrovni.

Kreml svaluje vinu na USA

Kreml v pátek prohlásil, že USA mají klíč k ukončení války na Ukrajině, ale odmítají ho použít. Mluvčí Dmitrij Peskov obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že „pumpuje zbraně na Ukrajinu“ namísto toho, aby usiloval o příměří. Spojené státy však opakovaně avizovaly, že nehodlají Ukrajince tlačit do příměří, ve kterém by se museli části své suverénní země vzdát.

Německo a Spojené státy ve středu oznámily, že na Ukrajinu vyšlou moderní bojové tanky. Oznámení představovalo první fázi koordinovaného úsilí Západu o poskytnutí desítek těchto těžkých zbraní, které podle ukrajinských vojenských velitelů umožní protiofenzivu, sníží ztráty na životech a pomohou obnovit tenčící se zásoby munice.

USA požádaly Izrael, aby poskytl Ukrajině staré rakety země-vzduch. Ten to odmítl

Blízký a Střední východ

Den poté ruské rakety a bezpilotní letouny zabily v odvetě za dohodu o tancích nejméně 11 lidí. V současnosti podle ukrajinské armády probíhají těžké boje.

Američané pošlou 31 tanků M1 Abrams. Rozhodnutí následovalo po souhlasu Německa s vysláním 14 tanků Leopard 2A6 z vlastních zásob.

Sannino byl tento týden v Japonsku, aby jednal o dalším posílení spolupráce mezi EU a Japonskem a dalšími asijsko-pacifickými zeměmi, které čelí rostoucím výzvám, jež se týkají i tohoto regionu.

Putin plánuje novou ofenzivu a připravuje se na roky války, píše Bloomberg

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Stefano Sannino

Výběr článků

Načítám