Hlavní obsah

Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky voleb v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku. Prohlásil to vysoce postavený činitel americké diplomacie, jehož citovala agentura Reuters. Válku proti Ukrajině rozpoutalo Rusko v únoru loňského roku. Panuje obava, že pokud americké volby vyhraje Donald Trump, Washington by mohl mohl výrazně oslabit podporu pro Kyjev.

Foto: Profimedia.cz

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

„Očekávám, že Putin neuzavře mír nebo smysluplný mír, dokud neuvidí výsledek našich voleb,“ řekl podle agentury Reuters americký představitel, který se účastní jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu. Na dotaz, jestli je to jeho osobní názor, nebo názor americké administrativy, odvětil, že jde o „široce sdílený předpoklad“.

Exprezident Trump je považován za jasného favorita republikánských primárek, a v souboji o prezidentské křeslo by se tak znovu mohl postavit Joeovi Bidenovi, který ho porazil v roce 2020. V aktuálních průzkumech je Trump mírným favoritem, podpořilo by ho totiž 51 procent voličů, zatímco Bidena 49 procent.

Demokratický prezident Biden od začátku války Ukrajinu vojensky i jinak rozsáhle podporuje. Trump opakovaně postup administrativy kritizoval a nechal se slyšet, že kdyby on byl prezidentem, dokázal by válku ukončit za 24 hodin.

Děkujeme ti, Putine, vzkázal Hamás a propustil rukojmího s ruským občanstvím

Blízký a Střední východ

V rozhovoru pro NBC News ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že mír za 24 hodin uzavřít nelze. Pozval navíc Donalda Trumpa na Ukrajinu, aby mu to „během 24 minut“ vysvětlil.

„Zvu prezidenta Trumpa,“ řekla ukrajinská hlava státu. „Když sem bude moci přijít, bude mi stačit 24 minut… abych mu vysvětlil, že tuhle válku nemůže vyřešit, nemůže přinést mír kvůli (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi,“ pokračoval.

Dojednat mír za den nelze. Zelenskyj pozval Trumpa, aby mu to vysvětlil

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám