Hlavní obsah

Došlo na Prigožinova slova. Putin provádí čistku přesně podle jeho scénáře

Zadržení jednoho vrchního představitele obranného sektoru může být ojedinělou událostí, ale v Rusku se v průběhu jediného měsíce v poutech objevili už čtyři. To už se nedá nazvat jinak než čistka. Ironické na tom je, že to je téměř rok, co přesně takovou čistku v ruské obraně požadoval velitel Wagnerovců Jevgenij Prigožin, který kvůli svému požadavku dokonce vytáhl proti Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Jevgenij Prigožin

Článek

Posledním ze zadržených představitelů ruské armády na základě obvinění z braní úplatků je zástupce velitele generálního štábu a šéf Hlavní správy spojů generálporučík Vadim Šamarin. Kvůli obviněním z korupce byli už před ním zatčeni také náměstek ministra obrany Timur Ivanov, šéf Hlavního personálního ředitelství ministerstva Jurij Kuzněcov a bývalý velitel invazních jednotek na Ukrajině generálmajor Ivan Popov.

Po dvanácti letech v úřadu byl též odvolán ministr Sergej Šojgu a nahradil jej civilní ekonom Andrej Bělousov. I tento krok je, jak uvádí BBC, vnímán jako součást kremelské snahy zvýšit výkonnost ruské armády a vypořádat se s korupcí. Šojgu dostal novou pozici jako tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace. Mnozí nyní vyhlížejí, zda podobná nucená změna nečeká i Šamarinova nadřízeného, velitele generálního štábu Valerije Gerasimova.

Právě Šojgu a Gerasimov byli před rokem hlavním terčem zloby velitele Wagnerovců Jevgenije Prigožina. Ten představitele armády veřejně kritizoval za neschopnost a korupci, a svaloval na ně vinu za ruská selhání na ukrajinském bojišti. Kvůli svým požadavkům na jejich odvolání byl dokonce ochoten rozpoutat jednodenní vzpouru proti Kremlu.

Další ukrajinská akce hluboko v ruském týlu. Drony zaútočily na Tatarstán

Válka na Ukrajině

Takový odpor proti kremelské autoritě je bezprecedentní, ale nebyl namířen proti prezidentovi země Vladimiru Putinovi. Ve chvíli, kdy se Putin přidal na stranu Šojgua a Gerasimova, bylo po vzpouře. Krátce na to Prigožin zemřel při havárii letadla. Wall Street Journal jeho odstranění přisoudil současnému Putinovu poradci Nikolaji Patruševovi.

O rok později Prigožinovem požadovaná čistka ovšem přece jen začala. Podle editora ruskojazyčné BBC Stevea Rosenberga to o Putinovi mnohé vypovídá. Především to, že nikdy nedělá, co se mu řekne. Pokud mu někdo něco podá jako příkaz, tak to Putin neudělá, i když si je třeba vědom toho, že by šlo o správný krok. V tom případě jej učiní, pouze až to bude výhradně jeho rozhodnutí.

Masivní ruský útok na Charkov: sedm mrtvých a šestnáct zraněných

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám