Hlavní obsah

Putin je odhodlán všemi prostředky bránit Bělorusko. To ale nikdo neohrožuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek obvinil Polsko, že chce získat území bývalého Sovětského svazu, a prohlásil, že jakákoli agrese proti Bělorusku bude považována za útok na samotné Rusko. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin to řekl na zasedání bezpečnostní rady, kde dále uvedl, že Bělorusko tvoří s Ruskem volný „svazový stát“, který bude Moskva bránit „všemi dostupnými prostředky“.

Podle agentury Reuters tím pravděpodobně reagoval na rozhodnutí Varšavy o přesunu vojenských jednotek do východního Polska, kam zamířily poté, co do Běloruska dorazili příslušníci žoldnéřských jednotek Wagnerovy skupiny, kteří cvičí běloruskou armádu ve vojenském prostoru u hranic s Polskem.

Varšava se obává možných provokací a jednotky na východě země také mají „odstrašit agresora“ a dát Rusku najevo, že napadnout Polsko se mu nevyplatí, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Polsko přesouvá vojáky k hranicím s Běloruskem

Evropa

Wagnerovce v Bělorusku měl podle zveřejněného videa přivítat jejich šéf Jevgenij Prigožin, který svým žoldnéřům řekl, že se prozatím nebudou účastnit války na Ukrajině.

Nařídil jim ale, aby shromažďovali síly pro Afriku, zatímco budou cvičit běloruskou armádu. Cvičení nicméně probíhá nedaleko polských hranic.

Nařčení Varšavy

Putin svá již několikrát opakovaná nařčení Varšavy opět nepodpořil konkrétními důkazy.

Putin ovšem také tvrdí, že proti Rusku byla rozpoutána válka, přestože právě na Putinův rozkaz ruská vojska loni v únoru vpadla na Ukrajinu, a rozpoutala tak nejkrvavější konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

Podle odhadů byly zabity již desítky tisíc vojáků a tisíce civilistů a boje také vyhnaly miliony lidí z domovů.

Putin rovněž zprvu tvrdil, že se Rusko nechce zmocnit ukrajinského území, ale loni na podzim ohlásil anexi čtyř ukrajinských oblastí – Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské –, které ruská vojska částečně okupují a o kterých Putin hovoří jako o historicky ruském území, podobně jako v případě Krymu, anektovaném už na jaře 2014.

Dárek od Stalina?

Putin při zasedání též uvedl, že západní území Polska jsou „darem od Stalina“ a že by Polsko mělo „být vděčné za obnovení své nezávislosti“.

Zmínil však také „zprávy“ o jednáních o vytvoření polsko-litevsko-ukrajinské unie, které interpretoval jako „hrozbu okupace západní Ukrajiny“. Podle něj by to však nebylo nic nového, přičemž připomněl události z minulého století.

„Chci připomenout, k čemu vedla agresivní politika Polska v minulosti. Skončilo to tragicky v roce 1939, kdy Polsko bylo svými západními spojenci vydáno napospas německé válečné mašinérii,“ řekl Putin, který zapomněl dodat, že se k okupaci Polska zhruba po dvou týdnech připojil také Sovětský svaz.

„(Polsko) prakticky ztratilo svoji nezávislost a suverenitu, která byla z velké části obnovena díky SSSR. Právě díky Sovětskému svazu a Stalinovu postoji získalo Polsko významné území od Německa,“ uvedl dále Putin.

Polsko za druhé světové války

  • 23. srpna 1939 došlo k podpisu smlouvy o neútočení mezi Německem a Sovětským svazem.
  • 1. září 1939 nacistické Německo zahájilo invazi Polska, čímž začala i druhá světová válka.
  • 17. září 1939 se k invazi připojil i Sovětský svaz, který napadl Polsko od východu a jihu.
  • Na konci září bylo Polsko již kompletně obsazeno a Německo a Sovětský svaz si rozdělily jeho území, a to podle řek Narew, Wisla a San.
  • 22. června 1941 zahájil Adolf Hitler operaci Barbarossa, jejímž cílem bylo obsazení Sovětského svazu. Právě v tuto dobu byly sovětské jednotky z Polska vyhnány. Také touto operací Hitler porušil smlouvu o neútočení z roku 1939.
  • Stalin s návrhem na rozdělení Polska přišel v roce 1943 a předložil jej na konferenci v Teheránu. Podle tohoto návrhu měla být sovětsko-polská hranice určena takzvanou Curzonovou linií, která probíhala zhruba po dnešní východní hranici Polska.
  • Tento návrh byl následně částečně potvrzen na jaltské konferenci v únoru 1945, které se účastnily Spojené státy reprezentované Rooseveltem, Velká Británie Churchillem a Sovětský svaz Stalinem.
  • Konference se nakonec usnesla, že východní hranice Polska víceméně po této linii skutečně povede, s tou západní ale shoda nepřišla a byla mírně upravena ve prospěch Polska, protože se západní mocnosti bránily příliš velkým územním požadavkům Sovětského svazu.
  • Území, které bylo k Polsku připojeno, bylo nakonec o 77 tisíc kilometrů čtverečních menší než to polské území, které se díky dohodě na jaltské konferenci připojilo k Sovětskému svazu.

Putin nebude mít po puči devět měsíců jako Hitler, soudí ruský historik Zubov

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám