Hlavní obsah

Putin nebude mít po puči devět měsíců jako Hitler, soudí ruský historik Zubov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dny šéfa Kremlu Vladimira Putina jsou podle ruského historika a politologa Andreje Zubova po nedávném puči žoldnéřů Jevgenije Prigožina sečteny. Zubov soudí, že Putin nevydrží u moci ani oněch devět měsíců, které ještě zbývaly nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi po nezdařeném pokusu o atentát v létě 1944.

Foto: Mikhail Tereshchenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu

Článek

Zubov, jenž po zákazu pedagogické činnosti v Rusku přednáší na Masarykově univerzitě v Brně, to uvedl v rozhovoru pro berlínský deník Der Tagesspiegel. Poukázal na to, že pučisté v případech Hitlera i Putina předtím pro své vůdce dlouhá léta pracovali.

„Celé mi to připomíná puč (Clause Schenka) von Stauffenberga z 20. července 1944. Tehdy se také nepostavili proti Hitlerovi žádní vyslovení odpůrci nacistů, ale vojáci, kteří předtím Hitlerovi věrně sloužili,“ řekl Zubov s tím, že už tehdy byl osud Německa zpečetěn.

Také Stauffenberg kritizoval Hitlera, „jak amatérsky“ vede válku, řekl dále Zubov. Důvod k revoltě měli jak Prigožin, tak Stauffenberg podobný, historik je ale podle svých slov „dalek toho“, aby srovnával jejich morální kvality. „Prigožin je pouhý krvelačný násilník a řezník,“ uvedl Zubov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský historik, religionista a politolog Andrej Zubov

V ruské armádě pokračuje odvolávání nepohodlných velitelů. Byť jsou to ti úspěšnější

Válka na Ukrajině

Ruští generálové a polní velitelé podle něj pochopili, že ruská armáda nemůže nynější válku vyhrát, protože je – jak poznamenal – na rozdíl od armády ukrajinské „stále slabší“.

„Putin to ale nechápe, ať už je to kvůli jeho tvrdohlavosti, nebo špatným informacím, které mu dodává jeho okolí,“ prohlásil Zubov. Prigožinův puč považuje historik za „pouhou viditelnou špičku“ široké nespokojenosti uvnitř ruské armády.

Laskavost, nebo slabost?

K poznámce, že Hitler nechal všechny spiklence popravit, zatímco Prigožin a jeho bojovníci mohli odejít do Běloruska, Zubov řekl, že to svědčí buď o neuvěřitelné laskavosti Putina, nebo o jeho slabosti.

„Věřím spíš tomu druhému. Zjevně nemá možnosti nechat odpovědné osoby potrestat,“ řekl historik.

„Možná sní o tom, že to udělá později. Z mého pohledu jsou ale dny tak slabého diktátora sečteny. Odhaduji, že oněch devět měsíců, které zbývaly Hitlerovi po Stauffenbergově atentátu, Putin mít nebude,“ uvedl Zubov.

Prigožin se osobně setkal v Kremlu s Putinem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám