Hlavní obsah

Analytici: Rusové jsou vyčerpaní. Protiútok má v rukou Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Západ poskytne vojenskou pomoc, Ukrajina bude schopna v příštích měsících zahájit rozsáhlou ofenzivu. Tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Palety s municí určené pro Ukrajinu

Článek

Analytici tvrdí, že nákladná vojenská kampaň na Ukrajině s největší pravděpodobností výrazně vyčerpala ruskou armádu, tedy jak její vybavení, tak lidské rezervy. Proto nemá sílu vést rozsáhlou ofenzivu na východní Ukrajině.

Neschopnost rychle obnovit vyřazené mechanizované vybavení omezuje schopnost Ruska vést manévry a nutí ruské vojáky, aby se spoléhali na staré vybavení.

Ukrajina podle analytiků může zahájit rozsáhlou protiofenzivu, ale „její schopnost tak učinit bude do značné míry záviset na tom, jak rychle a v jakém měřítku jí Západ poskytne nezbytnou vojenskou pomoc, včetně tanků a obrněných vozidel“, tvrdí institut.

Stručně řečeno, Rusko prohrálo, hlásí Američané

Zahraniční

Experti se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin v očekávaném projevu 21. února pravděpodobně neoznámí opatření, jež by konflikt na Ukrajině eskalovala.

V loňském roce ruský prezident svůj výroční projev k zástupcům ruského parlamentu několikrát odložil, zřejmě s nadějí, že ho nakonec využije k oslavě významných ruských vítězství na Ukrajině. Jenže žádná vítězství se nekonají a v zemi sílí kritika Kremlu za vedení války.

Vojenské neúspěchy na Ukrajině zbavují Putina příležitosti prezentovat veřejnosti úspěšnou armádu, uvádí zpráva ISW.

„Navzdory vysokým ztrátám tvrdohlavá obrana Bachmutu nedovolí Putinovi prohlásit, že Rusko získalo toto město k výročí války. Takové prohlášení by totiž mohlo dát Putinovi, ruské armádě a ruské veřejnosti novou naději na vítězství a možná posílit ochotu Rusů dát více peněz na další ofenzivu,“ uvádí Institut pro studium války.

Jaro na Ukrajině rozhodne, tvrdí šéf unijní diplomacie Borrell a vyzval k vyšší vojenské pomoci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám