Hlavní obsah

Protiofenziva se rozvíjí, Ukrajinci postupují na jihu i východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská protiofenziva na jihu a východě se rozvíjí, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW). Ukrajinci postoupili na jihu v Chersonské oblasti i na východě u Siversku, uvádějí ukrajinská média s odvoláním na zdroje z armády. Podle britské rozvědky se Rusové snaží zastavit ukrajinský postup.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský voják u odpalované rakety z raketometu v Doněcké oblasti

Článek

Podle Institutu pro studium války je ukrajinský postup na jihu a východě prokazatelný. Ukrajinské jednotky postupují v několika směrech na západě Chersonské oblasti.

Ukrajinští představitelé sdíleli na sociálních sítích snímek, jak ukrajinští vojáci vztyčili vlajku na budově nemocnice ve městě Vysokopillje jižně od hranice mezi Chersonskou a Dněpropetrovskou oblastí.

Osvobození města ukrajinskou armádou potvrdil zástupce šéfa Kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Kyrylo Tymošenko.

Ukrajinské velení se k vývoji situace během ofenzivy nevyjadřuje. Velení Jih ale oznámilo, že zničilo ruský sklad munice a pontonový most v oblasti. Uvedlo, že mosty přes řeku Dněpr a Inhulec jsou pod ukrajinskou palbou.

Ukrajinci hlásí další úspěch při ofenzivě

Zahraniční

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruská okupační správa obyvatelům Chersonské oblasti během ukrajinské ofenzivy zakázala překračovat Dněpr po mostech i na lodích. Nemohou tak prchat před boji.

Postup na východě

Na východě Ukrajinci zajistili oblast u Severního Donce v Doněcké oblasti, kde se Rusové pokoušeli opakovaně prorazit.

Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že jednotky na Donbasu osvobodily dvě nejmenované vesnice a postoupila také 54. mechanizovaná brigáda ve směru na obsazený Lysyčansk a Siversk, kde obsadila nespecifikované výšiny.

Podle sociálních sítí se ukrajinským silám dokonce podařilo překročit Severní Doněc a osvobodit Ozerne ležící 20 kilometrů severozápadně od Siversku.

ISW předpokládá, že se ukrajinský postup zřejmě zrychlí, protože ukrajinské síly nechávají „vyhladovět“ ruské jednotky, když úspěšně brání jejich zásobování.

Také narušují jejich komunikaci a ničí velitelství, což ztěžuje organizaci obrany. S ukrajinským postupem slábne i morálka ruských jednotek.

I institut ale zmiňuje, že Rusové budou občas provádět místní protiútoky a získají zpět i nějaké z už osvobozených území a budou dále pokračovat v mohutné dělostřelecké palbě a náletech na osvobozená území.

Britská vojenská rozvědka uvedla, že i když se nyní Rusové snaží zadržet ukrajinskou ofenzivu, jejich cíle se nezměnily.

Hlavní nápory ruského postupu jsou u Avdijivky kousek od Doněcku a u Bachmutu. Cílem je dobýt celou Doněckou oblast, podle ukrajinských údajů do 15. září, což se jeví nesplnitelným úkolem.

BEZ KOMENTÁŘE: Pod troskami domů v Mariupolu se stále nacházejí těla obětíVideo: Reuters

Postup ukrajinský sil vede také ke změně rétoriky ruských vojenských blogerů, kteří původně opakovali tvrzení Kremlu, že žádná ukrajinská protiofenziva neprobíhá, protože byla hned rozdrcena.

Foto: Novinky

Ukrajina pokračuje v ofenzivě v Chersonské oblasti - stav k 4. září 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám