Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí další úspěch při ofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojáci v neděli znovu ovládli několikatisícové městečko Vysokopilja na severu Rusy okupované Chersonské oblasti, o které v posledních dnech sváděli těžké boje.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Ukrajinský voják na frontě (ilustrační foto)

Článek

Informaci potvrdili zástupci kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. On sám v pravidelném večerním proslovu mluvil o tom, že od vojenských velitelů a šéfa zpravodajských služeb má dobré zprávy.

„Krok po kroku,“ napsal šéf kanceláře prezidenta Zelenského Andrij Jermak na Twitteru k fotografii, na níž vojáci údajně vyvěšují vlajku na střeše nemocnice v městečku Vysokopilja.

Později ji sdílel i jeho zástupce Kyrylo Tymošenko, který k ní napsal: „Vysokopilja. Chersonská oblast. Ukrajina. Svobodní.“

Také řada ruských kanálů na Telegramu věnujících se válce na Ukrajině potvrzuje, že ruské jednotky byly nuceny městečko opustit. Napsal o tom například bývalý velitel proruských separatistů v Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov. Ztrátu městečka označil za „citelný taktický neúspěch“.

Stovky Ukrajinců pochodovaly Prahou, aby poděkovaly Česku za podporu

Domácí

Rádio Svoboda píše, že Vysokopilja byla jedním z uzlů ruské obrany na severu Chersonské oblasti. Ukrajinská armáda protiofenzivu v Chersonské oblasti zahájila 29. srpna. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč řekl, že osvobodit okupovaná území na jihu země bude dlouhý a velmi náročný proces. Chersonskou oblast ležící severně od Krymu, který Moskva anektovala před osmi lety, ruská armáda ovládla brzy po začátku nynější invaze.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v neděli bez dalších podrobností řekl, že ukrajinští vojáci ovládli dvě místa na jižní a jedno na východní Ukrajině a ještě jedno území také na východě země. Konkrétní názvy nezmínil, ani nespecifikoval, kdy je Ukrajinci dobyli. „Ukrajinské vlajky se vracejí tam, kam patří,“ prohlásil prezident.

Na sociálních sítích se v neděli objevily informace o osvobození vsi Ozerne v Doněcké oblasti. Ozerne leží na levém břehu řeky Severní Doněc, na kterém ostatní vesnice okupují ruské síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám