Hlavní obsah

Kdo jsou Rusové, kteří útočí v ruském pohraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové bojující proti ruským ozbrojeným složkám nejen na Ukrajině, ale i na vlastním území. Z pohledu Moskvy jde jednoznačně o teroristy, oni sami se prezentují převážně jako „bojovníci za svobodu“. Vesměs tvrdí, že jsou členy uznávaných jednotek pod velením ukrajinské armády, Kyjev od jejich útočných akcí na ruském území ale oficiálně dává ruce pryč s tím, že jde o partyzánské akce ruských občanů na ruském území.

Foto: Profimedia.cz

Ruská vlajka nad Kremlem, ilustrační foto

Článek

Mediální pozornost na sebe strhla ozbrojenými útoky v ruské Bělgorodské a Brjanské oblasti v posledních hodinách dvě uskupení. Jde o legii „Svoboda Rossiji“ (v překladu Svoboda Rusku, ale také Svoboda Ruska, LSR) a „Russkij dobrovolčeskij korpus“, (Ruský dobrovolnický korpus, RDK).

Po úplném stažení ruských vojsk z celého ukrajinského území plánujeme jít na Kreml a rozehnat bandu vrahů. A poté stavět Svobodné Rusko
Legie Svoboda Rusku

Obě organizace mají své oficiální politické zástupce. V případě LSR jde o Ilju Ponomarjova, bývalého poslance ruské Státní dumy, který v roce 2014 jako jediný hlasoval proti anexi Krymu, v současnosti ukrajinského občana. Členové LSR jsou údajně stoupenci pravicového konzervatismu, hlásí se k „všeobecným hodnotám“ a chtějí „svrhnout Putinův režim v Rusku“.

Foto: https://legionliberty.army

Legie Svoboda Ruska

LSR na svém webu tvrdí, že jde o jednotku „oficiálně uznávanou ukrajinskými ozbrojenými silami“. „Jsme ve spojení s ukrajinskou armádou a podléháme jejímu velení,“ píše o sobě. Ruské úřady ji evidují jako teroristickou organizaci.

Nad Moskvou vlál prapor Legie svobodného Ruska. Manžele za to zatkli

Zahraniční

Legii má tvořit tzv. bojové křídlo, „které se zbraní v ruce bojuje po boku ukrajinské armády“, a tzv. celonárodní hnutí, aneb lidé na území Ruska a všude ve světě, „které spojují hodnoty svobody“.

„Vyzýváme všechny občany Ruska, všechny ruské vojáky a důstojníky, aby se přidali k nám a našemu boji za Svobodné Rusko,“ píše legie na Telegramu, kde také uvádí, že „plní úkoly na různých místech“, včetně těch nejtěžších lokalit v okolí Bachmutu.

„Naším nepřítelem jsou zločinci přimknutí k moci“

„Navzdory kremelské propagandě naším nepřítelem není Ukrajina. Naším nepřítelem jsou zloději, váleční zločinci přimknutí k ruské moci, kteří rozpoutali krutou válku kvůli vlastním výhodám. Po úplném stažení ruských vojsk z celého ukrajinského území plánujeme jít na Kreml a rozehnat bandu vrahů. A poté stavět Svobodné Rusko,“ popisují své „plány“.

Proto se RDK a LSR na rozdíl od „profesionální ruské opozice“ dohodly, že spojí své síly a budou bojovat společně!
Ruský dobrovolnický korpus

„Uvítali jsme rozbřesk na osvobozených územích a postupujeme dál,“ tvrdí na Telegramu.

Ruský dobrovolnický korpus je vojenská formace založená v srpnu 2022 ultrapravicovými ruskými nacionalisty, údajně bojujícími na straně Ukrajiny ve válce o Donbas už od roku 2014. Jsou mezi nimi i někdejší členové ukrajinského pluku Azov.

Politické názory RDK prezentuje organizace Graždanskij sovět (v překladu Občanská rada).

Foto: https://t.me/russvolcorps

Příslušníci ruského dobrovolnického korpusu

Také Ruský dobrovolnický korpus o sobě tvrdí, že je v podřízeném postavení vůči ukrajinskému ministerstvu obrany a je součástí ukrajinské mezinárodní legie. Do řad RDK vstupují hlavně etničtí ruští emigranti žijící převážně na území Ukrajiny, ale také Čečenci, Burjati a představitelé dalších v Rusku žijících národnostních skupin.

Velitel RDK má zákaz vstupu do EU

Jejich velitelem je Denis Nikitin (dříve Kapustin), ultrapravicový radikál a ruský neonacista, který studoval mezinárodní obchod v Německu a Nizozemsku. Je členem fotbalových hooligans, dostal zákaz vstupu do EU na 10 let. Na Ukrajině žije od roku 2017.

„Kolovalo hodně zvěstí o údajné konkurenci či dokonce rivalitě mezi dvěma ruskými jednotkami na Ukrajině: Ruským dobrovolnickým sborem a Legií „Svoboda Rusku“. Ano, samozřejmě máme odlišné názory na budoucí uspořádání Ruska, máme odlišnou ideologickou základnu a naše politické preference se také neshodují. Ale náš cíl je stejný - vítězství v této válce a další osvobození Ruska!“ uvádí RDK na svém Telegramu.

„Proto se RDK a LSR na rozdíl od „profesionální ruské opozice“ dohodly, že spojí své síly a budou bojovat společně! Vyzýváme naše druhy v Rusku, aby také odmítli jakékoli rozdíly a připravili se k ozbrojenému boji! Už zbývá čekat jen hodně krátce!, “píše se na tomto telegramovém účtu.

Rusové bojující v Rusku proti Putinovi: Na žádost místních to tu demilitarizujeme, je to mírová operace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám