Hlavní obsah

Prigožinova vzpoura nemá šanci na úspěch, tvrdí ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha majitele Wagnerovy skupiny vynutit si změny ve vedení ruských ozbrojených sil a na ministerstvu obrany nemá podle Institutu pro studium války (ISW) šanci na úspěch. V sobotu to potvrdilo vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina, který vyzval k tvrdému zásahu a potrestání těch, co se zapojili do vzpoury, neboť Rusko potřebuje být jednotné.

Obyvatele Rostova na Donu ráno překvapila vojenská technika a žoldnéři v ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Prigožin v jednom ze svých videí, které zveřejnil přes noc, uvedl, že se velitelská rada Wagnerovy skupiny rozhodla zastavit zlo, jež přineslo vojenské velení, připomněl institut. „To Prigožin nebere ohledy na životy desítek tisíc vojáků, které ničí,“ uvedl ISW.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin pohrozil pochodem na MoskvuVideo: Reuters

Že nemá majitel wagnerovců šanci uspět s požadavkem na změny ve vedení ministerstva obrany, se ukázalo ráno, kdy ruský generální prokurátor oznámil, že informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zahájení trestního řízení proti Jevgeniji Prigožinovi kvůli vzpouře.

Putin pak vzpouru označil za ránu do zad a mluvil o tvrdém zásahu proti vzbouřencům.

„Všichni, kdo se vydali na cestu zločinu, se budou zodpovídat před zákonem i naším lidem. Ozbrojené síly i další složky dostaly jednoznačné rozkazy – vedle standardních opatření jsou zaváděna i speciální,“ uvedl Putin.

Ozbrojená vzpoura je zradou Ruska, prohlásil PutinVideo: Reuters

Podoba zásahu však není jasná, protože navzdory zahájení trestního stíhání se Prigožin volně pohyboval po Rostově na Donu a bavil se i s vysoce postaveným generálem, který mu akci proti ministerstvu obrany rozmlouval.

Pomalá reakce ruských orgánů a nouzové spuštění protiteroristických opatření podle ISW nasvědčuje tomu, že Kreml netušil, co se stane, a reagoval až na události. To naznačuje, že tajná služba FSB selhala.

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Válka na Ukrajině

Prigožina podpořil významný představitel ruské opozice emigrant Michail Chodorkovskij. Vyzval Rusy, aby podporovali Prigožina bez ohledu na to, jaký je.

„Je potřeba pomoci teď, a jestliže to bude nutné, budeme bojovat i s ním po boku,“ dodal.

Podle něj je potřeba „podpořit i ďábla“, pokud se postaví Kremlu. Označil to za pouhý začátek převratu.

Putin: Vzpoura wagnerovců je zradou na ruském lidu

Válka na Ukrajině

Wagnerovci vyhrožují blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, zřejmě jsou už ve Voroněži

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám